Nahajate se tukaj

Milan Zver: "Razočaranje po razsodbi je veliko"

»Slovenska demokratska stranka je leta 2010 opozarjala, da arbitražni sporazum ne bo prinesel željenega izplena, zlasti kar se tiče našega neposrednega stika z mednarodnimi vodami in točno to se je zgodilo«, ugotavlja dr. Milan Zver.

Celo načrt Drnovšek - Račan izpred petnajstih let je Sloveniji nudil veliko več kot sedanja rešitev arbitraže. Takrat je bil omogočen Sloveniji neposreden stik z mednarodnim morjem, preko mednarodnih voda in nikakor ne preko hrvaškega teritorialnega morja, kakor so sedaj razsodili.

»Res je, da je mednarodno sodišče skušalo zagotoviti vsem plovilom, ki bodo šli skozi obstoječi koridor, vendar je to le zagotovilo na papirju. V praksi pa se bo lahko dogajalo marsikaj in  Slovenija nima nikakršnega zagotovila, da ne bo motenj« je dejal evropski poslanec in izrazil bojazen, da bo Slovenija zaradi tega, ker je območje stika v hrvaških teritorialnih vodah, izgubila status pomorske države.

Slovenska demokratska stranka je vedno poudarjala, da bi se Slovenija morala sama dogovoriti s Hrvati in z njimi vzpostaviti proaktivni dialog. Le na tak način bi bilo mogoče zagotoviti trajen dogovor s sosednjo državo.

»S Hrvaško potrebujemo dialog, brez tega ne bo izvedljiva niti implementacija razsodbe«, zato je dr. Zver razočaran nad levo politično opcijo v Sloveniji, ki je poskušala z raznimi pritiski in enostransko uveljavitvijo tega sporazuma.

Žal je Slovenija zamudila priložnost, ko je leta 2008 vladala desnosredinska vlada leta, ko bi se Slovenija veliko lažje dogovorila s Hrvaško.  V času, ko je bila Slovenija že polnopravna članica Evropske unije, medtem ko Hrvaška še ni bila in je bila veliko bolj ranljiv pogajalec,  bi lahko zgodovinsko slovenske narodne interese uresničili v neposrednem dialogu s Hrvaško.

Tak sporazum nikakor ne more nadomestiti neposrednih pogajanj in dogovarjanj med obema državama. Slovensko diplomacijo in politiko čaka v prihodnosti še veliko dela, saj bo potrebno izboljšati odnose med državama.

Vsekakor pa razsodba po njegovem mnenju ne prinaša nikakršnih razlog za slavje.