Nahajate se tukaj

Pojavljajo se nove priložnosti za mlade v okviru programa Erasmus+

Evropski poslanec, dr. Milan Zver v pogovoru za TOP TV:

Dogajanja v zvezi s pranjem iranskega denarja preko državne NLKB je dosegla evropsko javnost, tako preko medijev, kakor tudi evropskih inštitucij, zlasti Evropskega parlamenta, je na vprašanje o mednarodnih razsežnostih te afere dejal dr. Milan Zver. »Odbor PANAMA je na svoji zadnji seji pred koncem mandata obravnaval tako imenovani IranNLBgate. Zdaj so na vrsti za to pristojne inštitucije, tudi v državah EU, ker ne gre za problem, ki bi se lahko razrešil le v Sloveniji.« Milan Zver je namreč prepričan, da bodo organi v Nemčiji in drugih državah podrobno proučili, na katere transakcijske račune se je nakazal oprani denar iz NLB.

Evropski parlament je obravnaval tudi poročilo komisije o evropskem državljanstvu, o pravicah evropskih državljanov. V svoji razpravi se je Milan Zver navezal na slovenski problem, da se nekaterim skupinam posveča izjemna pozornost, drugim, ki se že desetletja trudijo doseči popravo krivic, pa praktično ničesar. Pri tem je omenil slovenske razlaščence po zmagi komunistov leta 1945. »Že res, da se je v zadnjih 27. letih na tem področju naredilo nekaj korakov, vendar ne dovolj in so tem ljudem še vedno kršene temeljne človekove pravice.« Tudi EU sodišče za človekove pravice je premalo odzivno, zato dr. Zver meni, da je treba to »vojno« z birokracijo peljati naprej, vse do poprave krivic.

Pred dnevi se je sklenila pomembna faza v pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz EU. Vse kaže na to, da so se Britanci nekoliko pomaknili nazaj, Evropska unija pa naj bi dosegla svoje pri pogojih za izstop. »Plod tega je sporazum, na 15 straneh zapisan dogovor o dokaj kompleksnih vprašanjih. Najbolj kompleksna so povezana s štirimi milijoni državljanov EU, ki živijo v VB, zato smo v EU parlamentu prijetno presenečeni nad ugodnim potekom pogajanj. Še dva meseca nazaj smo bili veliki pesimisti.«

Ocena leta 2017 skozi prizmo evropskega poslanca. Milan Zver ga ocenjuje pozitivno, tudi zaradi dejstva, da se je omilil migrantski pritisk, ki smo mu bili priča leta 2015. »V večini držav EU se je dvignila gospodarska rast, zmanjšala se je brezposelnost. Nova delovna mesta so se odprla tudi zaradi investicijskih projektov, ki jih je uvedla EU komisija.« Seveda negativne zgodbe, kot so teroristični napadi in premalo uspešna evropska zunanja diplomacija dajeta vtis o neučinkovitosti EU. Milan Zver je prepričan, da bo letošnjemu kar ugodnemu letu, sledilo še boljše leto 2018. »Nova delovna mesta, zlasti pa se veselim novih priložnosti za mlade v okviru  programa Erasmus+ .«

Če so pred časom podpirali princip začasnih kvot za migrante, so se EU poslanci uprli vsiljevanju stalnih kvot. Zgodil se je velik premik, pravi Milan Zver. »Zlasti zato, ker so se poslanci držav višegrajske skupine, pridružili smo se jim tudi nekateri iz Slovenije, bili proti, da se uvedejo stalne in obvezne kvote s penali za neposlušne. Premiku je morda prispeval tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki meni, da to vprašanje preveč deli evropsko javnost. Na evropskih politikih in uradnikih je, da v prihodnjih tednih najdejo formulo za vprašanje solidarnosti pri reševanju tega problema.« Zato je prepričan, da obvezne kvote ne bodo doživele podpore.

V Evropski parlament je prišla novica o tem, da je pravosodni policist fizično in verbalno maltretiral vrhovnega sodnika Jana Zobca. »Gre seveda za nezaslišano dejanje v prostorih VS. Pristojni organi v Sloveniji bodo tokrat vseeno ravnali odgovorno in branili vladavino prava v Sloveniji.« Milan Zver je v EU parlamentu večkrat opozoril na nizko pravno kulturo, na nedelovanje pravne države v Sloveniji in izrazil potrebo, da bi EU posredovala tudi v našem primeru. »Z odzivi evropskih inštitucij nisem zadovoljen, zdi se kot da je Slovenija zanje manj pomembna oziroma ne predstavlja tako velikega problema, ki bi lahko pretresel EU.« Poudaril je še, da z opozarjanjem na slovenske razmere ne gre za blatenje države v tujini, temveč, za željo, da bi se razmere izboljšale.