Nahajate se tukaj

S predsednikom Junckerjem v nov mandat

Dr. Milan Zver danes prvič poroča iz plenarnega zasedanja v novem, osmem mandatu Evropskega parlamenta.

V tem tednu je bil za predsednika Evropske komisije izvoljen kandidat Evropske ljudske stranke, Jean Claude Juncker. Milan Zver je podaril, da tako kot smo upoštevali rezultate evropskih volitev pri izbiri predsednika Evropske komisije, bi morali upoštevati tudi rezultate evropskih volitev v Sloveniji pri izbiri kandidata za komisarja.

V debatah o Ukrajini in prosto-trgovinskem sporazumu EU z ZDA je dr. Zver poudaril, da je Rusija zaradi svojih geostrateških interesov destabilizirala celotno regijo; da na moči vedno bolj pridobivajo Kitajska in druge regije, ter da morata ZDA in EU še toliko bolj držati skupaj, saj sta si kulturno najbolj sorodni. Sporazum bo prinesel ogromno dobrobiti za obe strani: več delovnih mest, manj stroškov za podjetja, višji BDP in posledično več blaginje; pomembno pa je, da Evropa v sporazum zaščiti tudi svoje specifične interese. Sicer pa so evropski poslanci ta teden dali Litvi zeleno luč za vstop v območje v začetku 2015.

V debati o mladih se je  dr. Zver se je strinjal: Najboljši način, da ustvarimo več delovnih mest, je, da ustvarimo več delodajalcev. Ustvariti moramo ugodne pogoje za delodajalce, za mala in srednja podjetja, ki dajejo delo dvema tretjinama Evrope. Med ugodne pogoje pa sigurno sodi spoštovanje pravne države.

Tudi  Juncker je med drugim zapisal v svojem programu za naslednjih 5 let, da je za spoštovanje vladavine prava potrebno tudi skupno evropsko ukrepanje na podlagi naših skupnih vrednot. Na velik problem na tem področju so evropski poslanci iz vrst SDS z akcijo »Free JJ« spomnili takoj po otvoritvi zasedanja. Opozorili so na kršenje človekovih pravic in osporavali legitimnost zadnjih parlamentarnih volitev v Sloveniji. Evropsko komisijo je dr. Zver spomnil, da bi morala nemudoma ukrepati na podlagi marca sprejetega okvira za zaščito pravne države, saj sodna farsa Patria že šest let sovpada z različnimi volitvami v Sloveniji ter omenil tranzicijski fenomen, ki zbuja začudenje v Evropi: na zadnjih parlamentarnih volitvah je zmagala stranka, ki je nastala pred 41 dnevi. Leta 2011 pa je zmagala stranka, ki je nastala le 43 dni pred volitvami. Ta stranka prejšnji teden ni v državnem zboru dobila niti enega poslanskega sedeža.