Nahajate se tukaj

Skupna kmetijska politika

Vabimo vas, da si ogledate prispevek dr. Milana Zvera za tretji program TV SLO. V prispevku dr. Zver komentira predloge Evropske komisije za skupno kmetijsko politiko po letu 2014. Ti so po njegovem mnenju dobri in bodo vsekakor pozitivno vplivali na kmetijstvo v EU.

Z novimi predlogi naj bi se zmanjšale razlike med sredstvi, ki jih prejemajo kmetje in drugi upravičenci, podpora pa bo bolj usmerjena k tistim, ki se zares ukvarjajo s kmetijstvom in bo navzgor omejena na 300.000 evrov letno na kmetijo. Zmanjšala se bo birokracija, kar bo najbolj olajšalo delo malim kmetom. Kmetovalke in kmetovalci, ki so mlajši od 40 let, pa lahko računajo na več pomoči v prvih petih letih kmetovanja.

Predlagana skupna kmetijska politika prinaša Sloveniji vrsto priložnosti, žal pa zaenkrat še ne poznamo vseh finančnih podrobnosti. Poslanec v prispevku poudari, da si bo v "zakonodajnem procesu po svojih močeh prizadeval, da bo čim več rešitev ugodnih tudi za slovenskega kmeta".

Nova politika kmetovalcem med drugim pomaga pri zagotavljanju primerne življenjske ravni, od nje pa bomo imeli koristi tudi vsi ostali državljani EU. Poskrbela bo za zagotavljanje redne preskrbe s hrano, ki bo potrošnikom dostopna po primernih cenah, prav tako pa bo v kmetijski, gozdarski in ribiški sektor prinesla veliko delovnih mest.