Nahajate se tukaj

Slovenija bi morala veliko bolj verodostojno voditi svojo zunanjo politiko

Vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki, dr. Milan Zver se je v pogovoru za TOP TV najprej lotil trenutno najbolj aktualne teme, arbitraže.

»Evropska komisija oziroma evropske institucije pričakujejo, da bosta tako Hrvaška kot Slovenija spoštovali odločitev arbitražnega sodišča. Vodja poslanske skupine EPP, poslanec Weber je dejal, da morata obe državi po razsodbi vzpostaviti dialog in implementirati razsodbo«, je dr. Zver poročal o odzivih na arbitražo v Evropskem parlamentu.

Dr. Zver je ponovno poudaril, da ni zadovoljen z rezultatom razsodbe, saj nismo dobili tistega kar smo si želeli oziroma smo dobili manj, kot smo že imeli. Kot primer je navedel piranski zaliv, ki je v preteklosti že bil v celoti slovenski.

V Evropskem parlamentu pa se poleg vprašanja nerešenih mej na Balkanu ukvarjajo tudi s težavami z vzhodnim partnerstvom. Evropski parlament je podaljšal sankcije zoper Rusijo. Na tem mestu je dr. Zver opozoril na dvolično igro Slovenije, ko si želi, da bi bile sankcije proti Rusiji ukinjene. »Slovenija se ponuja za posrednika med EU in Rusko federacijo, kot da bi bila neka tretja država in ne članica EU. Za nas bi morali biti interesi EU, naši interesi, skupni interesi in EU bi morala do Rusije vzpostaviti enotno voljo, ter se z enim glasom z njo pogajati«, je poudaril poslanec.

Priključitev Krima je namreč nesprejemljiva za EU in če sankcije proti Rusiji niso učinkovite, jih je treba poostriti, je prepričan dr. Zver.

 Ob koncu je dr. Zver podal še kratek komentar glede zgodovinskega srečanja med Trumpom in Putinom, ki bo v okviru G20 potekal v Hamburgu. Prepričan je, da bo G20 zagotovo odprl ključna vprašanja kot so varnostna politika, vprašanje pariškega dogovora, trgovinska vprašanja, migracije, reforma azilnega sistema v EU. Pomembno je kako se bo odrezala Evropa oziroma članice Evropske unije pri reševanju nekaterih skupnih, svetovnih problemov, ki jih imamo.

Migracija ni le evropski, temveč je globalni problem. Evropa ponuja ustanovitev globalnega fonda za migracije, s čimer skuša vključiti tudi druge mednarodne dejavnike pri reševanju tega vprašanja. Ključno je reševanje vprašanja revščine v Afriki, kjer moramo, tudi s pomočjo evropskega in zasebnega denarja, odpirati nova delavna mesta, saj bomo le na ta način lahko zamejili migracijo Afričanov, da bodo ostali doma in prispevali k razvoju svojih držav.

Tako odnosi z Rusko federacijo kot Evroatlantsko zavezništvo je trenutno v krizi. »Pricakujemo, da bo zda pokazala znake dobre volje za okrepitev evroatoanskih povezav«, je napovedal dr. Zver.