Nahajate se tukaj

»Za ustvarjanje varnosti v EU bomo morali poiskati konkretne rešitve«

Evropski poslanec in vodja slovenske delegacije evropske ljudske stranke, dr. Milan Zver, je bil gost prve popoletne oddaje Sreda v sredo. Z novinarjem Borisom Cipotom se je pogovarjal o vprašanjih varnostne politike in problemu varnosti v Evropski uniji ter o razmerah v Sloveniji. Migracije in terorizem ostajata osrednja problema v EU. Letošnjo jesen bo ključna tema, poleg Brexita, ustvarjanje varnostne in obrambne unije.

»Tu bodo morali evropski politiki stakniti glave in poiskati konkretne rešitve«, je prepričan dr. Zver.

Vidna sta dva pristopa k obravnavanju problema varnosti v EU, eden je desno sredinski, ki ga pooseblja Evropska ljudska stranka, drugi pa je levi, ki je bolj pasiven. Evropska ljudska stranka ima v začetku septembra pomembno srečanje v Talinu, kjer bodo razpravljali o varnosti situaciji, o hibridni vojni ter odnosih z Rusijo, o ustvarjanju obrambne unije.

EU mora na obrambnem področju več delati ter več vlagati v obrambo. »Če varnosti ni, je tudi prva največja vrednota, svoboda posameznika, ogrožena«, opozarja dr. Zver.

V pogovoru sta se sogovornika dotaknila tudi teme Brexita in problemih, ki se pojavljalo pri pogajanjih.

»Pozicija EU, glede pogajanj z Veliko Britanijo,  je že od začetka jasna. Brexit ne sme prizadetih dvojnih državljanov, Evropska Unija bo enotna, kar pomeni, da se nobena država članica ne sme bilateralno pogajati z Veliko Britanijo mimo evropskih inštitucij ter tretjič postopnost – najprej se bomo odcepili od Velike Britanije ter nato določili pogoje nadaljnjega sodelovanja«, je pojasnil dr. Zver.

Evropski poslanec se je ustavil tudi pri nemških parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale na isti dan, to je 24. septembra, ko bo v Sloveniji referendum o 2. tiru in napovedal, da bo izid nemških volitev vplival tudi na politično podobo Evrope. Beseda je med drugim nanesla tudi na razsodbo Arbitražnega sodišča, pri čemer dr. Zver dvomi v sposobnost slovenske diplomacije in vlado Mira Cerarja, da bo v dialogu s Hrvati sposobna implementirati odločitev Haških arbitrov.

Dr. Zver je v intervjuju kritično ocenil delovanje slovenske zunanje politike, ki je bolj usmerjena na vzhod kot na zahod, zato smo kot država tudi na stranskem tiru Trumpove administracije.

V oddaji je bilo govora tudi o drugem tiru in nujnosti, da Slovenci 24. septembra na referendumu zavrnemo vladni zakon, ki nudi zakonsko osnovo za korupcijo.