Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Absurdni odziv iranskega režima

»Na desettisoče protestnikov je bilo zaprtih, na stotine pobitih. Zaradi tega so se mi dobesedno zasmilili in sem jim pomagal na vse možne načine, tudi z organizacijo prireditev v Evropskem parlamentu ipd. Pomagal sem gibanju Friends of Free Iran, da je lahko evropski in svetovni javnosti povedalo resnico, kaj se dogaja v Iranu. To, da nas je iranski režimsedaj dal na listo teroristov, je pa absurdno,« se je na šokantno potezo iranskega režima odzval evropski poslanec dr. Milan Zver, sicer prvi slovenski politik, ki ga je doletela takšna "čast".« 

Iranski teroristični režim je sankcioniral osem vplivnih evropskih organizacij in podjetij ter 12 vplivnih evropskih posameznikov, med njimi tudi evropskega poslanca dr. Milana Zvera. Iranski avtoritarni režim je svojo odločitev pojasnil s tem, da te organizacije in posamezniki spodbujajo ter promovirajo terorizem, nasilje, kar je rezultiralo v nemirih, terorističnih aktivnostih in kršitvah človekovih pravic, vse to pa, da je škodovalo iranskemu narodu. Osebe, na katere se sankcije nanašajo, nimajo dovoljenja za vstop v Iran, njihovo premoženje pod jurisdikcijo Islamske republike pa bo zamrznjeno. Ustanove, ki so jih doletele sankcije terorističnega režima so poleg skupine „Friends of Free Iran“ in njenih članov v Evropskem parlamentu tudi: „Mednarodni odbor za iskanje pravice“ (ISJ) in njegovi člani, organizacija „Stop the Bomb“, perzijska tiskovna agencija RFI, francoska Mednarodna liga proti rasizmu in antisemitizmu (LICRA) in nemški podjetji Karl Kolb Co. in Rhein Bayern Fahrzeugbau Co. Na seznamu so tudi posamezniki: Alejo Vidal Quadras, Javier Zarzalejos, Charlier Weimers, Jan Zahradil, Helmot Geuking, Hermann Tertsch, Meyer Habib, Matine Valleton, Jean Francois Legaret, Johanned Boie in Alexandra Wurzbach. Naj spomnimo, da je prejšnji teden iransko zunanje ministrstvo tudi že uvedlo sankcije proti številnim posameznikom in organizacijam iz Velike Britanije zaradi spodbujanja terorizma, nasilja in kršitve človekovih pravic.   

»Že vrsto let, odkar sem v evropski politiki, podpiram iransko Gibanje za osvoboditev Irana. Gre za gibanje, ki ga vodi Maryam Rajavi in ima sedež v Parizu,« je povedal dr. Milan Zver in dodal, da je v Evropskem parlamentu oblikovana legalna interesna skupina poslank in poslancev, dr. Milan Zver pa je sopredsedujoči omenjene skupine. Gibanje ima za demokratične sisteme povsem običajen program: zavzemanje za demokracijo, svobodo, enakost žensk. Zanimivo je, da so ženske v ospredju tega protestnega gibanja, ki je zdelo dejavno in proaktivno. Trenutno imajo v Evropskem parlamentu pripravljeno tudi razstavo, ki prikazuje fotografije vseh umorjenih v zadnjih tednih. Spomnimo, da je zadnje tedne v Iranu potekal večji val protestov. Podobno se je dogajalo tudi leta 2019. In vsakokrat se je totalitarni iranski režim zelo ostro odzval. Na desettisoče udeležencev je bilo zaprtih, na stotine pobitih.

To, da država neko osebo označi za »nezaželeno«, ni sicer nič nenavadnega, nekaj povsem drugega pa je, da je Iran omenjene organizacije in poslance označil za teroriste.  »Trenutno je res čudna situacija, bomo pa poskušali dobiti odgovore od nekaterih inštitucij, tudi slovenskih Če nekoga razglasijo za nezaželenega, je to v redu, se v dotično državo pač ne potuje. Če pa te razglasijo za terorista, je to povsem druga zgodba,« je povedal dr. Milan Zver in nadaljeval: »Na takšen način si jemljejo legitimno pravico, da nas likvidirajo. Trenutno ni poskrbljeno za dodatno varstvo. Se bomo pa verjetno vsi poslanski kolegi “teroristi” dobili in pogledali, kaj se da narediti in kako bo Evropski parlament na to situacijo reagiral,« je še povedal dr. Milan Zver.

»Absurdni odziv iranskega režima proti meni kaže na to, da so moja neprestana prizadevanja in obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom bile slišane. To me ne bo ustavilo pri obsojanju nasilja nad iranskim narodom. Evropska unija mora proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko in zahtevati spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov. Iranski režim naj preneha z nasiljem nad svojim ljudstvom, kot naj preneha s snovanjem terorističnih akcij v tujini,” je zaključil evropski poslanec dr. Milan Zver.