Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Do dokumentov o obisku Vere Jourove v Sloveniji bom skušal priti prek evropskega sodišča

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Planet18, kjer je spregovoril o njegovih nadaljjnih aktivnosti v zvezi s pridobitvijo dokumentacije o obisku komisarke Vere Jourove v Sloveniji.

Kot je pojasnil evropski poslanec dr. Milan Zver, je Ustavno sodišče po obisku komisarke Vere Jourove sprostilo novelo zakona o RTV, tako da je pravzaprav komisarka odgovorna za vse posledice, ki so se zgodile pozneje na RTV in za vse programske spremembe. "Utemeljeno sumim, da se je Vera Jourova neposredno vmešala v zakonodajni proces. Čeprav je izjavila, da se s predsednikom Ustavnega sodišča o zakonu o RTV ni pogovarjala, pa izplen pogovora daje misliti, da sta se pogovarjala tudi o tem. Dokaz je tudi v dokumentih, ki smo jih pridobili. Nismo dobili vsega, dobili smo nekje okoli 100 strani, in že iz tega, kar smo dobili, je jasno, da je bilo noveli zakona o RTV na pogovorih posvečeno največ pozornosti," je poudaril poslanec.

"Že nekajkrat sem zahteval celotno dokumentacijo o obisku Jourove v Sloveniji, a sem prejemal različna opravičila. Na mojo stran se je postavila tudi evropska ombudsmanka. Sedaj pa za dokumente ne bom več prosil Evropske komisije, ampak se bom obrnil na evropsko sodišče. Zato v moji pisarni skupaj z zunanjimi pravnimi strokovnjaki pripravljamo tožbo proti Veri Jourovi, ki je podpredsednica Evropske komisije in komisarka za vrednote in transparentnost," je povedal poslanec. Nadaljeval je, da želi doseči zmago na evropskem sodišču in želi dokazati, da postopanje komisarke Vere Jourove ni bilo skladno s pogodbo EU, niti z Lizbonsko pogodbo. "Komisarka je posegla na področje avtonomije državne članice, na katero ne bi smela. Ne smemo dovoliti, da bi se takšno ravnanje ponavljalo, saj bi s tem tudi EU začela pokati po šivih," je bil odločen poslanec.

Glede afere v povezavi z medijem Voice of Europe, ki je po mnenju češke vlade del proruske propagande, in glede sodelovanja dr. Zvera z intervjujem na omenjenem portalu, je poslanec dejal, da se za intervjuje za medije odziva. "Omenjeni portal je znan po tem, da gre za desničarski konservativni portal. V intervjuju sem govoril o podpori Ukrajini, o zablodah evropske politike, tudi o komisarki Veri Jourovi. Moj intervju je bil proevropsko naravnan in tudi zagovarjal sem proevropsko pot Ukrajine, tako da ne vem, kakšne razloge bi imel nek proruski medij, da bi naredil intervju z mano," je povedal poslanec. Nadaljeval je, da je  "vse skupaj nekoliko čudno, še posebej, ker nekateri mediji govorijo o proruskih plačancih, zraven pa objavljajo mojo fotografijo. Od teh medijev lahko torej kmalu pričakujem, da me bodo razglasili kot da sem podpornik Hamasa," je bil jasen evropski poslanec.