Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Erasmus+ za Madžarsko

"Dragi mladi,
v tem mesecu je bila v Evropskem parlamentu kot že tolikokrat doslej na tapeti Madžarska. In ponovno so se pokazala dvojna merila, ki jih evropska politika vodi do posameznih držav članic EU. Na žalost so  poslanci Evropskega parlamenta v ihti sovražnosti proti Madžarski sprejeli odločitev, ki je popolnoma nerazumna, predvsem pa v škodo madžarskim študentom, raziskovalcem, akademikom in da, vašim sovrstnikom.
 
EU je decembra 2022 za več kot 30 madžarskih inštitucij, vključno z 21 univerzami, zaustavila sredstva iz programov Erasmus+ in Obzorje Evropa, saj naj bi obstajali pomisleki glede avtonomnosti omenjenih inštitucij. Ti pomisleki pa niso bili nikjer konkretno dokazani. 
 
Kot poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+ sem zato ob nedavnem glasovanju o izvajanju tega programa predlagal amandma, s katerim sem pozval k iskanju rešitev, ki bi zagotovile madžarskim študentom, učiteljem in raziskovalcem v celoti izkoristiti omenjeni program in prispevati k širšim ciljem evropskega sodelovanja na področju izobraževanja in raziskav.
 
Prepoved, ki jo je sprejela EU, namreč po moji oceni kaznuje predvsem madžarske študente, akademike in raziskovalce, ne pa predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, kakor so zatrjevali nekateri poslanci v svojih razpravah.
 
Če podam primerjavo: trenutno imajo turški študenti – in Turčija je izven EU - popoln dostop do programa Erasmus+, medtem ko madžarski študenti – Madžarska je članica EU, ki plačuje davke v proračun EU – tega dostopa nimajo. Odločevalci v EU bi se morali vprašati: zakaj madžarski študenti plačujejo za nekaj, česar je obtožen premier Orban, medtem ko turškim študentom ni treba plačevati za to, kar dela premier 
Erdogan?
 
Dragi mladi,
ni pravično, da Madžare, ki želijo sodelovati v programu Erasmus+, to je programa, ki vključuje, izključujemo. Skoraj na vsaki strani vsakega dokumenta EU o programu Erasmus+ je omenjena "inkluzivnost" tega programa. Na evropski ravni tako očitno  razmišljamo o vključevanju vseh, razen celotne madžarske študentske populacije. 
 
EU je že večkrat dokazala, da lahko najde ustvarjalne rešitve za vse vrste zapletenih vprašanj, če si to želi. Očitno za madžarske študente te volje ni. Samo upam lahko, da ne bodo zadnja ravnanja, uperjena proti madžarski mladini, zanetila scenarija, podobnega brexitu."