Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Vera Jourova, z dokumenti na plano!

Evropski poslanec dr. Milan Zver je 15. januarja 2024 s strani evropske varuhinje človekovih pravic Emily O'Reilly prejel dopis, v katerem je bilo jasno navedeno, da mora Evropska komisija najkasneje do 29. 1. 2024 odgovoriti na poslančevo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov spornega obiska komisarke Vere Jourove v Sloveniji. Prav tako se je urad varuhinje dodatno zavezal, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije, ki padejo v okvir zdaj že zloglasnega obiska Vere Jourove v Sloveniji in njenega morebitnega vplivanja na odločitev slovenskega Ustavnega sodišča glede novele zakona o RTV Slovenija.

Dr. Milan Zver je na družbenem omrežju X ob prejemu odločitve varuhinje zapisal, da gre za precedenčno veliko etapno zmago v borbi za transparentnost Evropske komisije. Da je situacija za komisarko Jourovo resna, priča tudi hitrost odgovora in reakcije Emily O'Relly, je takrat poudaril poslanec.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova pa vse do danes, torej tudi do roka, ki ji ga je postavila evropska varuhinja človekovih pravic ni odgovorila in je s tem formalno stopila v spor s še eno institucijo Evropske unije.

"Vsakemu je že zdavnaj jasno, da je bila misija Vere Jurove v Sloveniji škandal brez primere, ki je omogočil brutalne čistke na RTV Slovenija, zato se ga odgovorni na Evropski komisiji na vse pretege trudijo prikriti," je ob tem zapisal poslanec dr. Zver na omrežju X. "Zdaj, ko je jasno, da Evropska komisija ne spoštuje niti odločb ombudsmanke, od Emily O'Reilly zahtevam odločnejše ukrepanje in sankcioniranje odgovornih v tej zgodbi, tudi preko sodišča EU. Nedopustno bi bilo, da bi postopek namenoma zavlekli do konca mandata Evropske komisije," poudarja poslanec dr. Milan Zver.

Ob tem je podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo ponovno pozval, naj pokaže dokumente glede obiska v Sloveniji.