Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver glede arbitražnega sporazuma

Dr. Milan Zver se je danes odzval na včerajšnji podpis arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Ocenil ga je kot škodljivega za slovenske interese, saj ne zagotavlja teritorialnega stika z mednarodnimi vodami. Beseda ”junction” v angleškem besedilu bolj pomeni prometno povezavo kot pa neposredni stik oz. neoviran dostop do odprtega morja. Prav iz tega razloga se tako kot ostali slovenski poslanci iz iste politične opcije s sporazumom ne strinja.

Odzval se je tudi na besede slovenskega predsednika vlade gospoda Pahorja, da včerajšnji dan ni bil dober samo za Slovenijo, temveč tudi za celotno EU ter svet. Dejal je, da to ni dogodek svetovnih razsežnosti še manj pa se ga veseli večina državljanov v Sloveniji, saj ne zagotavlja  ključnih nacionalnih ciljev.

Dejal je, da evropski politiki ta problem zaznavajo kot problem med dvema državama, kar pa je slabo za Slovenijo. Evropa bi ga morala obravnavati kot problem med EU in neko tretjo državo, vendar Sloveniji EU ni uspelo prepričati v to. Nasprotno, izgubila je pomembno prednost, ki jo je še lani imela. Tudi zaradi tega se bodo predstavniki slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki sestali z vodstvom politične skupine ter pojasnili določene slabosti podpisanega sporazuma.