Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Iranski režim naj nemudoma preneha z usmrtitvami

V Iranu so pred nekaj dnevi izvedli prvo usmrtitev zapornika 23-letnega Mohsena Šekarija, ki je bil obsojen na smrt zaradi sodelovanja v protestih, ki Iran pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini dalje. Mohsena Šekarija so po poročanju iranskih državnih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, usmrtili v četrtek zjutraj. Kot je ob tem pojasnila tiskovna agencija iranskega pravosodja Mizan, je bil Šekari 29. novembra obsojen, ker je z nožem napadel in huje ranil pripadnika paravojaške milice Basidž ter sodeloval pri blokadi ulice in ustvarjanju terorja v prestolnici Teheran. Zaradi vsega tega je bil spoznan za krivega vodenja “vojne proti Bogu”, kar se v Iranu kaznuje s smrtjo. Kot je še poročala agencija Mizan, je Šekari na sojenju priznal, da je za napade na pripadnike organov pregona prejel “plačila”, poroča španska tiskovna agencija EFE. Njegovo usmrtitev so obsodile ZDA in druge zahodne države. Borci za človekove pravice so sporočili, da so Šekarija mučili in izsilili njegovo priznanje. Iransko pravosodje je zaradi sodelovanja v protestih doslej na smrt obsodilo 11 ljudi, še neznano število pa so jih doletele zaporne kazni, poroča STA. Po poročilih Amnesty International naj bi smrt grozila vsaj 28 od okoli 2000 doslej obtoženim zaradi protestov. Po navedbah iste organizacije je bilo aretiranih najmanj 15.000 ljudi.

Iranske oblasti so sicer včeraj izvedle drugo usmrtitev, povezano s protesti, ki državo pretresajo že skoraj tri mesece, kar poroča tiskovna agencija iranskega pravosodja Mizan. "Madžid Reza Rahnavard je bil javno obešen v Mašhadu /.../ Obsojen je bil na smrt zaradi vodenja vojne proti Bogu, potem ko je z nožem do smrti zabodel dva pripadnika varnostnih sil," je zapisala agencija Mizan, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Aretirali naj bi ga 17. novembra, ko je poskušal pobegniti iz države. 

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj s poslanci Evropskega parlamenta iranski režim pozval, naj nemudoma preneha z usmrtitvami. "Do sedaj je bilo ubitih že več kot 700 nedolžnih protestnikov. Zadnja javna usmrtitev je potekala včeraj, žrtev je bila stara 23 let. #StopExecutionInIran," je evropski poslanec zapisal na družbenem omrežju twitter.