Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Jasno je, da je evropska politika diplomatskega sodelovanja z iranskim režimom zašla v slepo ulico

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj vodil dogodek Prijateljev svobodnega Irana - FOFI (Friends of Free Iran) na katerem so prisotni spregovoriti o enoletnem mandatu iranskega predsednika Ebrahima Raisija ter o stanju v državi. Na dogodku so se tudi opredelili do napovedanega nastopa iranskega predsednika Raisija na Generalni skupščini Združenih narodov ter spregovoriti o zlorabi in teptanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, o jedrskem programu, pa tudi o odzivu Irana na vojno v Ukrajini. Prav tako so poslanke in poslanci opravili razpravo o evropski politiki do Irana.

»Sedaj je jasno, da je trenutna evropska politika diplomatskega sodelovanja s tiranskim iranskim režimom zašla v slepo ulico. Rezultat dosedanjega delovanja je neuspeh, ki škoduje EU,« je uvodoma povedal evropski poslanec dr. Milan Zver. Spomnil je na izjavo vodje iranske opozicije Maryam Rajavi, ki trdi, da je pravilna politika do iranskega režima, odločnost. »To je namreč povedala že večkrat doslej, in prav vsakič, ko nas je obiskala v Evropskem parlamentu, je opomnila na to,« je povedal poslanec. Opozoril je, da je iranski režim danes bližje jedrskemu orožju kot leta 2002, ko je iransko odporniško gibanje razkrilo tajne načrte oblasti v zvezi z jedrskim orožjem. »Iranski režim zavrača ustavitev sistematične kršitve človekovih pravic, prav tako pa zavrača nasilne prekinitve demokratično pripravljenih shodov in protestov,« je še izpostavil evropski poslanec.

Zgroženo je tudi ugotavljal, da do poslancev prihajajo poročila o dramatičnem povečanju števila usmrtitev. »Posebni poročevalec Združenih narodov za Iran je poudaril potrebo po mednarodni preiskavi kršitve človekovih pravic, ki bi vključevala tudi preiskavo masakra v letu 1988, ko je bilo ubitih kar 33.000 političnih zapornikov,« je spomnil dr. Zver in dodal, da je  o omenjenem masakru leta 2019 v Strasbourgu spregovorila tudi vodja iranske opozicije Maryam Rajavi. »Z zadovoljstvom ugotavljam, da danes velika večina evropskih poslancev podpira pozive k preiskavi tega masakra,« je povedal dr. Milan Zver.

»Iranski predsednik Raisi, ki je bil pobudnik masakra, želi potovati v New York, da bi konec meseca nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov. Naši prijatelji v ameriškem kongresu in iranski Američani že dalj časa pozivajo, naj se Raisiju ne zagotovi ustrezne vize. Tudi mi, znotraj EU, zavračamo in protestiramo nad njegovo udeležbo,« je še dejal evropski poslanec in dodal: »Jasno je, da Združeni narodi niso prostor za množične morilce, ki po svetu iščejo orožje za množična uničenja.« »Naj vam še zagotovim, da podpiramo program vodje iranske opozicije Maryam Rajavi v desetih točkah za svoboden in demokratičen Iran,« je svoj nastop zaključil dr. Milan Zver.