Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Komisarko Vero Jourovo pozivam k odstopu

Predsednik SDS Janez Janša in poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver sta danes razkrila ključne interne dokumente Evropske komisije v povezavi z obiskom podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji in spregovorila o posledicah njenega obiska.

Predsednik SDS Janez Janša je uvodoma pojasnil, da je obisk komisarke Jourove v Sloveniji odločilno vplival na odločitev slovenskega ustavnega sodišča o zakonu o RTV Slovenija, na podlagi katerega se je izvedla tudi kadrovska čistka na slovenski javni televiziji. "Komisarka Vera Jourova se je na podlagi pridobljene dokumentacije jasno vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Republike Slovenije izven svojih pristojnosti," je poudaril predsednik SDS Janez Janša. Janez Janša je v nadaljevanju izpostavil tudi izrazito politično noto obiska Jourove v Sloveniji in ocenil, da bi marsikdo "ne samo v Bruslju, ampak tudi v Ljubljani, moral spakirati kovčke."

Evropski poslanec dr. Milan Zver je uvodoma spomnil, da je v povezavi z obiskom komisarke Vere Jourove, ki je hkrati podpredsednica Evropske komisije, želel pridobiti dokumentacijo, vezano na njen obisk. Ob tem je poudaril, da je s pridobljeno dokumentacijo želel dokazati njeno netransparentnost. "Prav tako smo hoteli poudariti, do kje si je komisarka upala posegati v zakonodajni proces, ki se je dogajal v Sloveniji ter da je pri vsem skupaj šlo za nesprejemljivo vmeševanje. Želeli smo opozoriti na njeno zlorabo položaja in na opustitev dolžnega ravnanja," je povedal evropski poslanec. "Največji očitek, ki se lahko naslovi nanjo pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je v nasprotju z lizbonsko pogodbo in pogodbo o delovanju EU, zato komisarko pozivam, da odstopi," je dejal dr. Zver.

V nadaljevanju je spomnil na celotno dogajanje v zvezi z obiskom Vere Jourove. Tako je spomnil na to, da je Državni zbor decembra 2022 sprejel novelo zakona o RTV, Ustavno sodišče je novelo zakona zadržalo, ker je menilo, da bi to lahko ogrozilo interese zaposlenih. "Od 1.3. do 3.3. pa je Vera Jourova obiskala ustavno sodišče in že čez nekaj tednov je Ustavno sodišče spremenilo svojo odločitev in sprostilo zakon, in indici so, da je komisarka Jourova vplivala na zakonodajni proces, kar ne bi smela in je zato tudi deloma odgovorna za vse posledice, ki so se zgodile na RTV, vključno s programskimi spremembami in kadrovskimi čistkami," je spomnil evropski poslanec. Navedel je, da je zahteval poročilo od kabineta Jourove o obisku, dobil je le 6 strani, od tega je bilo 5 strani počrnjenih. Ker se je komisarka izmikala posredovanju dokumentacije, je poslanec Zver za pomoč prosil evropsko ombudsmanko in tudi pri njej se je komisarka izmikala pri posredovanju dokumentacije. 

"Že to, da je ombudsmanka močno kritizirala delo komisarke, kaže na neko tenzijo med evropskimi institucijami. Gre pa pri celotni zgodbi za bolj načelno vprašanje: do kje bo vplivala Evropska komisija, ki že tako želi postati neko neodvisno telo, nekakšna vlada, ki bi lahko vplivala, kadarkoli bi si kakšen evrokrat ali komisar zaželel, predvsem pa, da bi vplivali na področja, ki niso del evropske politike. Prepričan sem, da spremembe evropskih pogodb ne smejo iti v tej smeri," je poudaril evropski poslanec.  da bi odpravili veto ali pa poenostavitli odločanje v Svetu ali Parlamentu.

"Pravni vidik obiska komisarke Jourove je jasen: šlo je za nezakonit poseg v zakonodajni proces države članice. Komisarka je vplivala na ustavno sodišče, da je spremenilo, po njenem mnenju "kontroverzno" odločitev," je povedal poslanec dr. Milan Zver. "Potem je tu še politični vidik – v opomniku govorijo o negativnih vplivih vlade Janeza Janše in pozitivnih vplivih nove vlade Roberta Goloba. Neposredno omenijo depolitizacijo RTV Slovenija, omenjajo konkretna imena in da je po njihovem mnenju vlada tista, ki lahko nepolitično odloči o programskem svetu RTV ali vodstvu RTV," je povedal poslanec in dodal, da so zato, da bi pripravili teren za nove kadre, novo vodstvo RTV, so poskušali očrniti staro vodstvo RTV. 

"Zgodile so se tudi reforme medijskega prostora. Evropski parlament je sprejel akt o medijski svobodi, ki je tudi podlaga za sprejem slovenskega zakona o medijih. Jourova je ob sprejetju povedala, da je evropski akti o medijski svobodi pozitiven instrument, ki bo vplival na situacijo v medijih na Poljskem in Madžarskem. Poslanka Joveva je povedala enako. Obe torej menita, da je ta medijska reforma na evropski ravni oblika pritiska na nekatere države članice.

"Vera Jourova je z obiskom v Sloveniji  zlorabila funkcijo podpredsednice Evropske komisije. Zlorabe funkcij posledično vodijo v nezaupanje državljanov v evropske institucije in če pade zaupanje državljanov v institucije, potem lahko institucije padejo v krizo, kriza institucij pa lahko pomeni tudi krizo Evropske unije," je poudaril dr. Milan Zver. 

Zaključil je, da "vse, kar mi od komisarke Jourove ni uspelo dobiti v političnem in upravnem postopku, bom poskušal dobiti preko Evropskega sodišča. V zvezi s tem pripravljam tožbo, saj s poslano dokumentacijo komisarka Jourova ni izpolnila svoje obveznosti. Pri vsem tem dogajanju ne gre za moje osebno zadoščenje, ampak za princip. EU namreč temelji na subsidiarnosti in ne smemo dovoliti, da bi katerikoli evropski komisar na tak način, kot je to storila Jourova, interveniral v katerikoli državi članici."