Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Na aprilski seji bomo potrdili zgodovinski dogovor o zmanjšanju izpustov v EU

Evropski poslanec dr. Milan Zver je pred tokratnim zasedanjem Evropskega parlamenta sodeloval na videobrifingu z novinarji.

Kot je poudaril poslanec, bo tokratna seja vsebinsko nabita. "Potrjuje se zgodovinski dogovor o zmanjšanju izpustov v EU, pri čemer smo dosegli velik napredek, saj je 55% zmanjšanje izpustov do leta 2030 več kot optimističen predlog," je povedal dr. Zver in dodal, da so v stranki Zeleni takšnemu predlogu nasprotovali, zaradi česar bo po poslančevih besedah zanimivo videti, kako bo to njihovo nasprotovanje vplivalo na njihovo pozicijo v EU, zlasti v Nemčiji, kjer so po javnomnenjskih anketah prehiteli do sedaj vodilne stranke. "Bomo videli, ali bo njihov "ne" vplival na njihovo volilno telo, sam menim, da bo tudi, ker predstavljajo izjemno radikalne zahteve, ki jih evropsko gospodarstvo ne bi bilo sposobno preživeti," je ocenil dr. Zver.

Prav tako je spregovoril o digitalnem zelenem potrdilu, kar bo prav tako na dnevnem redu seje. " To bo prvi korak k vzpostavitvi ustrezne infrastrukture v EU, zlasti na področju zdravstva, kar je zelo pomembno. Je tudi tehnično dorečeno z uporabo kode QR, tako da ne bi smelo priti do ogrožanja osebnih podatkov," je povedal evropski poslanec. Prav tako je kot pomembno ocenil začetek črpanja sredstev iz sklada za okrevanje. "Portugalska je prva dobila zeleno luč za svoj nacionalni načrt in verjamem, da bodo hitro sledile tudi druge države," je dejal dr. Zver. Nadaljeval je, da bo na seji govora tudi o velikih programih za finančni okvir, o evropskem skladu za obrambo, digitalni Evropi, o programu Erasmus+ pa bo govora na majskem plenarnem zasedanju.

"Zanimivo bo tudi poročilo EU-Velika Britanija, kjer bo treba doreči pravne okvire. Trenutno v Veliki Britaniji ni na Severnem Irskem vlada negotovost," je povedal evropski poslanec in opozoril, da bi na Severnem Irskem lahko ponovno eskaliralo nasilje, zaradi česar je treba narediti vse, da se v obliki, kot je bilo značilno za ta del nikoli več ne ponovi.

"Tudi razprava o Rusiji bo zelo pomembna. Zadnje dni je ruska vojska na mejo z Ukrajino pripeljala 100.000 vojakov z oklepniki, letalstvom, in to pomeni hudo grožnjo, na katero bi se EU morala odzvati. Od leta 1938 dalje ni bilo toliko vojske na meji naše sosede Ukrajine. Evropa bi morala dati jasen signal, da je vrag vzel šalo in bi morala sprejeti vrsto ukrepov proti temu," je poudaril dr. Milan Zver. Tudi, kar se tiče Turčije, je po besedah poslanca jasno, da četudi se vsako leto sprejemajo  poročila o napredku  Turčije, je jasno, da so ključni politični deležniki odločeni, da Turčija ne bo nikoli članica EU. "Nekoliko nepošteno je od Evropskega parlamenta, da se s temi poročili daje lažno upanje Turčiji in so tudi ta poročila nekoliko odveč," je povedal poslanec.  Ob tem je spomnil, da Turčija tudi raziskuje in črpa v delu morja, ki pripada Cipru, torej delu EU, na kar bi se prav tako bilo treba odzvati.  Poslanec je spomnil tudi na diplomatski škandal s predsednico Evropske komisije, " ki je bil verjetno dolgo načrtovan in uničujoč,  kjer so Turki tudi hoteli pokazati, kaj si mislijo o enakopravnosti spolov."

Nenazadnje je dr. Zver odgovoril tudi Tanji Fajon glede tega, da o črpanju evropskih sredstev ni bilo nobene javne razprave. " To ne drži. Razprava je bila, okoli 1000 deležnikov je sodelovalo v njej," je zatrdil evropski poslanec in dodal še, da kako lahko evropska poslanka kritizira program za okrevanje in odpornost, če pa trdi, da ga ni videla.