Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na otvoritvi razstave o terorju komunističnega nasilja

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes v Evropskem parlamentu obiskal otvoritev razstave o terorju komunističnega nasilja, ki je terjal približno 2% žrtev populacije.

Razstava je po njegovih besedah dobrodošla, saj dogodkov na to temo - v nasprotju s predhodnimi mandati - v  Evropskem parlamentu ni bilo.

Na temo medvojnih in povojnih pobojev je dr. Milan Zver v preteklosti dal več pobud in organiziral dogodke v Evropskem parlamentu. Po njegovih besedah je to potrebno, saj gre za ključ prihodnje sprave med Slovenci. 
Današnjo razstavo s poudarkom na žrtvah, ki ležijo v jami pod Macesnovo gorico, je pripravil dr. Jože Dežman, v Evropskem parlamentu pa jo je gostila poslanka iz vrst Slovenske demokratske stranke, Romana Tomc.
» V času 2. svetovne vojne so komunisti umorili okoli 25.000 Slovencev in le okoli 5.000 okupatorjev,« je ob tem zapisal dr. Zver in dodal, da »sprava ne bo možna, če na medvojne in povojne poboje pozabimo - pa čeprav bi nekatere leve vlade želele to izbrisati iz kolektivnega spomina.«