Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver o zunanjepolitičnih temah na Nova24TV

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Signal na Nova24TV, kjer je bilo govora predvsem o zunanjepolitičnih temah in nekaterih aktualnih geopolitičnih vprašanjih.

Kot je uvodoma pojasnil poslanec, lahko spremljamo precejšnjo spremembo geopolitičnih razmer, začenši z umikom ZDA iz Bližnjega Srednjega vzhoda in fokusiranje ZDA na azijsko-pacifiško območje. "Evroatlantski odnosi za ZDA trenutno niso prioriteta in v Evropi je nastal varnostni vakuum, ki ga Putin izkorišča," je poudaril dr. Zver. Spomnil je, da je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump opozarjal, naj Evropa zvišuje proračun za obrambo in sama poskrbi za svojo obrambo. "Potrebovali bomo še kakšno leto, da bo Evropa samooskrbna na področju obrambe. Vsekakor pa ne bi smeli izgubiti  ZDA, če želimo ohraniti varnostni dežnik," je prepričan poslanec.

Glede priznanja Palestine in dogajanja v Izraelu, je poslanec poudaril, da ta hip priznanje Palestine ni mogoče, "saj Palestina nima izvoljenih demokratičnih struktur oblasti." "Palestino je sicer priznalo že veliko evropskih držav, vendar vse pred letom 1989, po tem letu pa samo ena vlada v EU. Priznanje Palestine ni na agendi evropske zunanje politike. Ko bo mirovni proces stekel, če bo uspešen, in če se uveljavi koncept dveh držav, pa bo normalno, da se Palestina prizna, seveda pod pogojem, da tudi Palestina prizna Izrael," je še povedal evropski poslanec, ki je tudi prepričan, da bi Donald Trump kot ameriški predsednik zagotovo prej dosegel mir na Bližnjem Vzhodu kot pa trenutno to uspeva Bidnu, "je pa vprašanje, kolikšna bi bila cena za to." "Demokrati prej sprožijo puško kot republikanci, kar se je videlo tudi na Balkanu v 90-ih letih," je še spomnil dr. Zver. Ob tem je dejal tudi, da je vrednota varnosti vedno bolj pomembna za države EU in da so resursi Evrope v oborožitveni industriji bistveno večji kot jih vidimo sedaj. "Zlasti Rusija bo tu počasi izgubljala svojo pozicijo, zato imajo Rusi tudi interes, da pride do pogajanj ali pogovorov," je še povzel dr. Zver, pri čemer je več besed namenil tudi aktualni situaciji v Ukrajini.

Glede ruskega predsednika Vladimirja Putina je dr. Milan Zver dejal, da je predvidljiv. "Po nekih zakonitostih dela podobne stvari. Ko je fokus celega sveta na športu, ko potekajo olimpijske igre, takrat Putin udari. Sam sem pred konfliktom v Ukrajini že nekaj tednov prej napovedal, da bo Putin udaril med olimpijado. In res bi, če kitajski voditelj tega ne bi preprečil.  Putin ima tudi nek vzorec s preimenovanjem Adolfa Hitlerja in drugih ljudi, ki so onkraj demokracije. Težava pa je, da je ruska civilna družba apatična, ni tako neodvisna od oblasti, zato si Putin lahko dovoli marsikaj," je še poudaril dr. Milan Zver.

Kar se tiče rezultatov ruskih predsedniških volitev, pa so  le-ti za evropskega poslanca neverodostojni. "V takih pogojih, ki vladajo v Rusiji, ne moreš reči, da so bile volitve demokratične. Rezultati so nastali v abnormalnih okoliščinah. V Rusiji tudi ni demokracije. To lahko imenujemo samo kot hibridna demokracija. Rusija in Kitajska se sicer hvalita, da so njuni režimi bolj učinkoviti kot zahodni demokratični. Res je, da je demokracija na Zahodu v krizi oziroma recesiji in da je manj vitalna, a nikakor hibridna sistema Rusije in Kitajske ne predstavljata nadomestka zanjo," je bil jasen dr. Zver.

Ko je bilo govora o medijih, pa je dr. Zver dejal, da "klasični mediji – tisk, radio, televizija, prihajajo v neko novo stvarnost, saj so zlasti družabni mediji ustvarili neko novo sceno, kjer je mogoče, da se tisti, ki je bil doslej zgolj sprejemnik novic, sam spremeni v medij. Klasični mediji so v krizi tudi zaradi novih platform in prepričan sem, da klasični mediji v prihodnosti ne bodo več imeli tako velike vloge.". 

Kar se tiče geopolitičnih razmer, je dr. Zver ob koncu oddaje omenil, da imamo trenutno v svetu več centrov moči. Poleg Evrope in ZDA je omenil države BRICS, Indijo, Kitajsko, Rusijo, kjer bo "umetnost vzpostavljati med njimi modus vivendi." "Žal mi je, da smo zanemarjali evroatlantske odnose. Osebno menim, da je katastrofa, da pred leti nismo sprejeli TTIP-a, ki je bil sporazum, ki je bolj integriral Evropo in Ameriko. Od sporazuma TTIP bi imeli koristi posamezniki, gospodarstvo. Zaenkrat smo v Evropi še v kondiciji, da zmoremo, da smo tudi v gospodarskem in kulturnem smislu svetovni "liderji", a če ne bo večjega sodelovanja med obema entitetama, bo težko in nas bodo drugi centri moči prehitevali po levi in po desni," je zaključil dr. Milan Zver.