Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Obisk evropske komisarke na Ustavnem sodišču vzbuja močan dvom o nepristranskosti

Evroppski poslanec dr. Milan Zver je od evropske komisarke Vere Jourove zahteval zabeležke celotne komunikacije z Ustavnim sodiščem RS in ostalimi kabineti. Jourova je namreč prav v času, ko Ustavno sodišče presoja o noveli zakona o RTV Slovenija obiskala samega predsednika Ustavnega sodišča Mateja Acceta, pred tem pa dotično novelo tudi komentirala in ji izrazila javno podporo. Zato njen obisk Ustavnega sodišča vzbuja močan dvom o nepristranskosti, pojavlja pa se tudi sum morebitnega vplivanja na odločanje.

Kot je dejal dr. Milan Zver, obisk Ustavnega sodišča sam po sebi ni problematičen, problematična pa bi lahko bila sama vsebina pogovorov, ki jih je evropska komisarka imela s predsednikom Ustavnega sodišča.  

Dr. Milan Zver je ob tem dejal, da vzvodov za nadzor dela evropskih komisarjev ni veliko, da pa imajo evropski poslanci možnost vprašanj Evropski komisiji in posameznim komisarjem, in to možnost je izkoristil. Zanima ga namreč, kakšen je bil namen obiska, kaj se je komisarka Jourova pogovarjala s predsednikom slovenskega Ustavnega sodišča. Še posebej, ker je komisarka pred obiskom javno podprla novelo zakona o RTV, katero je Ustavno sodišče začasno zaustavilo, proces odločanja o noveli pa še poteka. Dr. Milan Zver je zato komisarko tudi vprašal, ali so tovrstni obiski običajni in kaj namerava storiti Evropska komisija, da prepreči morebitne sume, da gre pri tem za vtikanje v notranje zadeve države članice in vmešavanje v delo sodišč. Ker ima slovenska javnost pravico do obveščenosti, je dr. Milan Zver zahteval tudi zabeležko sestanka komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča in vse interne komunikacije, ki jih je imel kabinet komisarke z drugimi kabineti in slovenskimi institucijami.    

Če bi se izkazalo, da je pri obisku komisarke Jourove šlo za politično vmešavanje v delo slovenskega Ustavnega sodišča, bi nato seveda kot poslanec zahteval določene korake, med njimi tudi odstop komisarke. Dr. Milan Zver ob tem meni, da bi, če bi se to dokazalo, odstop Jourove zahtevala že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sama. Kot pravi dr. Milan Zver, ni sprejemljivo, da bi se katerikoli politični komisar poskušal vmešavati v delo slovenskih institucij, zato si želi, da se zadeva čimprej razčisti.