Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Pravi demokrat ukrepa, ko vidi tako levi kot tudi desni ekstremizem

Poslanke in poslanci so na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu med drugim razpravljali o teroristični ogroženosti zaradi skrajnih desničarskih ekstremističnih mrež, ki zavračajo demokratični ustavni red.

V razpravi je sodeloval tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je uvodoma dejal, da bi bilo bolje, da bi skupaj obravnavali tako levi kot desni ekstremizem, saj bi "na ta način lažje dosegli neko soglasje demokratičnega loka o nesprejemljivosti obeh nevarnosti." 

Raziskave kažejo, da je levi ekstremizem bolj prisoten v našem prostoru, zato je poslanec tudi zato, da bo razprava uravnotežena spregovoril več o njem. Opozoril je na zgodovino skrajne levice, ki je nekje do 90-ih let črpala svojo ideologijo iz marksizma, leninizma in maoizma. "V kasnejši fazi je nastala nova ideološka podlaga, takoimenovani kulturni marksizem, ki so ga promovirale in forsirale univerze ter mnogi inštituti po svetu," je povedal poslanec. Dodal je, da je  znan forum Sao Paolo iz Latinske Amerike, "ki je kovačnica ekstremnih idej in kadrov, saj so mnogi predsedniki v regiji ravno njegovi člani."

"Torej ekstremna levica, ki ji nista tuja nasilje in teror, je močno prisotna v EU," je opozoril dr. Zver. Izpostavil je slovensko izkušnjo z ekstremno levico, ki je z nasilnimi metodami rušila vlado in njenega predsednika. 

"Znano je tudi, da je ena od dejavnih mednarodnih mrež Antifa," je povedal dr. Zver. Nadaljeval je, da imamo na drugi strani tudi Putinove motoriste, "nočne volkove", kot se imenujejo, ki se množično vozijo po Balkanu, sejejo strah med ljudi. "Tudi v sami EU je preveč desnega ekstremizma kot smo slišali danes," je povedal poslanec in nadaljeval, da imamo žal na svetu tudi države in vlade, ki "podpirajo terorizem in ekstremna gibanja ter pišejo črne liste, na katerih se najdejo demokrati.  Skratka težki časi."

"Za pravega demokrata je vseeno, ali so ekstremisti levi ali desni. Pomembno je, da vidi in tudi kaj ukrene, pa tudi države bi morale biti take," pa je svojo razpravo zaključil evropski poslanec dr. Milan Zver.