Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver proti, da bi od leta 2035 v EU prepovedali prodajo novih avtov na bencin in dizel

Evropski parlament je s 340 glasovi za in 279 glasovi proti (21 poslancev ni glasovalo) potrdil odločitev o prepovedi prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov od leta 2035. Vmesna cilja do leta 2030 sta zmanjšanje izpustov avtomobilov za 55 odstotkov in lahkih gospodarskih vozil za 50 odstotkov.

Uredba med drugim vključuje metodologijo za ocenjevanje in poročanje o izpustih ogljikovega dioksida v celotnem življenjskem ciklu avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, ki se prodajajo na trgu EU. Najpozneje do leta 2025 jo bo pripravila komisija, po potrebi skupaj z zakonodajnimi predlogi. Evropska komisija je ukrep predlagala julija 2021 v okviru svežnja Pripravljeni na 55. Uredbo mora zdaj potrditi še Svet EU, nato bo objavljena v uradnem listu EU.

»Globoko dvomim, da bodo avtomobili z notranjim zgorevanjem prepovedani že po letu 2035, če pa bi bili, bi to pomenilo, da bi se z avtomobili vozili samo še bogati, drugi pa bodo hodili peš,« je po sprejemu uredbe povedal Igor Akrapovič . Ta sicer izdeluje izpušne sisteme za motorje, nekaj pa tudi za športne (klasične) avtomobile. 

Tudi šef zreškega Uniorja Darko Hrastnik je do izglasovanega predloga prepovedi prodaje novih avtov z notranjim zgorevanjem zelo zadržan: "Če se ne bodo prilagodili infrastruktura, ceste, garaže, da ne omenjam električnega omrežja, če se ne izboljša doseg baterij, predlog ni realen. Poleg tega bo cena avtov višja, če bodo države hkrati odpravile subvencije za nakup avtov, kar se že kaže na Norveškem. Izglasovani predlog je problematičen," še pravi Hrastnik.

Iztok Novak, izvršni direktor Polycoma in član poslovodnega odbora, pa je ocenil, da  "obstaja tveganje, da bi se zaradi prepovedi prodaje vozil z motorji z notranjim zgorevanjem zmanjšala prodaja avtomobilov v Evropi."

Evropski poslanec dr. Milan Zver je glasoval proti omenjeni uredbi. Na družbenem omrežju twitter je obenem zapisal, da " zdrav razum že dolgo nima večine v Evropskem parlamentu. Leva ideologija nas potiska v svet, kjer bo prepovedano normalno voziti, jesti in skrbeti za družino. Bil sem proti predlogu, ki ga ne podpira niti stroka, škodoval pa bi nižjim in srednjim slojem ter uničil milijone evropskih delovnih mest."