Nahajate se tukaj

dr. Milan Zver: Resolucija o Sloveniji ima politično ozadje, prinešeno iz Slovenije

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo o vladavini prava v Sloveniji, s katero izraža zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi. Zanjo je glasovalo 356 poslancev, proti 284, 40 pa se jih je vzdržalo.Med slovenskimi poslanci v Bruslju so resolucijo podprli Milan Brglez (SD), Tanja Fajon (SD), Klemen Grošelj (LMŠ) in Irena Joveva (LMŠ), proti pa so glasovali Franc Bogovič (SLS), Romana Tomc (SDS) in Milan Zver (SDS). Ljudmila Novak (NSi) pa je bila med 33 poslanci iz vrst EPP, ki so se vzdržali.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je za slovenske medije izpostavil, da "Resolucije EP o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji vsekakor nisem podprl."

"Tudi v skupini EPP je prevladalo večinsko spoznanje, da levica izrablja institucijo Evropskega parlamenta ter načelo vladavine prava z namenom, da ruši desnosredinske vlade v Evropski uniji. Gre za zelo nevarno prakso, ampak mislim, da se jim je tokrat zalomilo. Poleg navedenega političnega ozadja pa tudi vsebina same Resolucije ni na pričakovani strokovni ravni, na več mestih navaja netočne in zavajujoče podatke," je opozoril poslanec.

"S tem, ko je vlada vprašanji delegiranih evropskih tožilcev in STA rešila, so avtorji zašli v težave, saj sta jim padla glavna stebra, na katerih so gradili celoten konstrukt," je povedal dr. Milan Zver in še poudaril, da omenjena resolucija ne more zasenčiti uspehov slovenskega predsedovanja.

"Delo slovenskega predsedstva so v Bruslju zelo pohvalili. Vsebina te resolucije v EU nikogar ne zanima; vsi razumejo, da gre za notranje politično zadevo, prenešeno na evropski parket tudi s pomočjo nekaterih slovenskih poslancev," je še dodal dr. Milan Zver.