Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver sprejel člane bangladeške parlamentarne delegacije

V Bruslju je med 7. in 8. decembrom potekalo že 8. medparlamentarno srečanje med Bangladešem in EU. Številčna delegacija poslancev bangladeškega parlamenta je opravila pogovore z vodilnimi člani Evropskega parlamenta, ki delujejo na področju zunanjih odnosov EU. Evropski poslanec in podpredsednik odbora za odnose z državami Južne Azije dr. Milan Zver je bil gostitelj uradnega kosila, ki je potekalo v čast bangladeške parlamentarne delegacije.

Na srečanju z bangladeško delegacijo je evropski poslanec prisrčno pozdravil člane delegacije in izrazil zadovoljstvo nad izjemnim napredkom, ki ga je dosegel Bangladeš v zadnjih dveh desetletjih. "Vesel sem, da je Evropska unija lahko v veliki meri pripomogla k izjemnemu ekonomskem razcvetu v zadnjih letih. Bangladeš je bil eden izmed redkih v regiji, ki je v le dvajsetih letih uspel znižati revščino in izboljšati življenjski standard. Evropska unija je bila ob tem tudi glavni izvozni trg za Bangladeš in upam, da bomo tudi v prihodnosti ohranili pomembno vlogo v ekonomskem razvoju Bangladeša."

V nadaljevanju je poslanec poudaril pomembnost srečanj na tovrstni ravni, še posebej v luči prihodnjih bilateralnih odnosov in svetovnih dogodkov. Spomnil je, da so bila zadnja tri leta izjemno težka, saj se po Covid-19 pandemiji soočamo z ekonomskimi vplivi vojne v Ukrajini, z nepredstavljivo visoko inflacijo in obetajočo se recesijo po celoti Evropi. "Bojim se, da bodo ti dogodki vplivali tudi na ekonomsko poslovanje z Bangladešem, a vendar obenem upam, da bomo vse tovrstne izzive znali ustrezno nasloviti," je dejal evropski poslanec. Nadaljeval je, da so "izzivi, s katerimi se trenutno soočamo, tudi priložnost, da skupaj naredimo napredek, še posebej na področju oskrbe z energije."

"Zmanjšanje odvisnosti od ruskih energetskih virov je trenutno skupna prioriteta, prav tako prehod na obnovljive vire energije. To bo ne samo okrepilo našo odpornost, pač pa tudi pripomoglo k zmanjšanju negativnih vplivov klimatskih sprememb, ki so v zadnjem obdobju močno prizadele Bangladeš," je izpostavil poslanec.

Svoj nagovor je dr. Zver zaključil z besedami, da je Bangladeš zgodba o uspehu, kar se tiče gospodarskega razvoja, da pa bi bilo treba pravilno nasloviti tudi nekatera druga vprašanja, povezana s svobodo govora ter nekaterimi drugimi človekovimi pravicami in svoboščinami. "Tudi na teh področjih se veselimo skupnega sodelovanja," je bil jasen evropski poslanec.