Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver z evropskimi poslanci obeležil slovenski kulturni praznik v Bruslju

Na pobudo vodje slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu so v sredo, 8. februarja, slovenski evropski poslanci počastili državni kulturni praznik pred Prešernovim spomenikom na Schumannovem trgu pred Evropsko komisijo v Bruslju.

Republika Slovenija je namreč leta 2008 ob zaključku predsedovanja Evropski uniji podarila mestu Bruselj spomenik, na katerem je zapisana Prešernova Zdravljica v vseh uradnih jezikih EU. Spomenik stoji na prestižnem mestu tik pred sedežem Evropske komisije.

Dr. Milan Zver je ob letošnjem kulturnem prazniku dejal, da "spomenik predstavlja simbol države in hkrati simbol slovenske kulture in jezika. In kulturno je, če se spoštuje slovenske simbole in pesnike, kakršen je bil dr. France Prešeren, velik domoljub in Evropejec."

Na pobudo dr. Milana Zvera se vse od leta 2010 vsako leto zberejo Evropski poslanci s svojimi sodelavci in položijo venec predenj. Če so v preteklosti večinoma zapeli slovensko himno Zdravljico, so letos dali prednost recitacijam Prešernovih pesmi. 

Slovenskega kulturnega praznika v Bruslju so se z deklamiranjem Prešernovih pesmi udeležili še Patricija Šulin, Romana Tomc, Franc Bogovič, Igor Šoltes in Ivo Vajgl.