Nahajate se tukaj

Milan Zver v Evropskem parlamentu proti nasilju nad ženskami

Dr. Milan Zver je v Evropskem parlamentu v Bruslju danes pripravil zaključno konferenco projekta z naslovom: Spregovorimo o nasilju nad ženskami na delovnem mestu.

Projekt vodi organizacija Mental Health Europe (MHE) v sodelovanju s partnerji iz različnih evropskih držav, med katerimi je tudi ŠENT, Slovensko združenje za duševno zdravje. Z MHE Zver sodeluje že od začetka svojega mandata v Evropskem parlamentu in današnja konferenca je bila tako že druga uspešna konferenca, ki jo je organiziral v sodelovanju z njimi.

Današnje konference so se udeležili predstavniki iz 15 držav članic EU. Med njimi so bili tako evropski poslanci, predstavniki nacionalnih sindikatov in specializiranih svetovalnih organizacij, kot tudi predstavniki sodišč in drugi. Podpredsednik Evropskega parlamenta, Lazslo Tokes je na konferenci pohvalil Zverova prizadevanja na omenjenem področju.

Pokrovitelj konference Zver je v uvodu povedal, da je poleg razprav o prihodnosti evropskih inštitucij in globalni finančni krizi pomembno tudi, da Evropski parlament obravnava in ozavešča javnost o temah, ki so pomembne za vsakodnevno življenje državljanov. Ena izmed takih tem je tudi nasilje nad ženskami.

"Kako napredna je neka družba, se vidi po tem, kakšen odnos ima do najbolj ranljivih družbenih skupin, med katerimi so tudi otroci, mladi in ženske. V času finančne krize se ranljivost teh skupin še poveča, zato bo potrebno v prihodnje še več pozornosti nameniti njihovi zaščiti", je ob tem povedal Zver.

Za zaščito ranljivih družbenih skupin se v Evropskem parlamentu Zver zavzema na več načinov. Pred kratkim je postal poročevalec Evropskega parlamenta za poročilo Mladi in mobilnost, katerega namen je povečati zaposlitvene možnosti mladih v Evropi. Za pravice žensk pa se Zver zavzema tudi v okviru svojega dela v parlamentarnem Odboru za Kmetijstvo in razvoj podeželja, kjer je odgovoren za vprašanja razlik med spoloma v kmetijstvu.

  

levo Milan Zver in Alessia Faravelli, predstavnica organizacije Mental Health Europe; desno Milan Zver s predstavnikom Evropske komisije

Nace Kovač, predsednik Mental Health Europe je ob konferenci povedal:  "V tej posebno zaostreni gospodarski situaciji želimo opozoriti na šibkejše člane v delovnih organizacijah, na ženske. To velja posebej na delovnem mestu, saj lahko tako nasilje vpliva na duševno zdravje," ter dodal: "Želimo vplivati na izboljšanje odnosov v delovnih organizacijah in na evropske ter nacionalne politike na tem področju."

Mental Health Europe je evropska krovna organizacija na področju duševnega zdravja. Združuje najpomembnejše neprofitne organizacije 27 evropskih držav članic EU. Poslanstvo organizacije je spodbujanje duševnega zdravja in blaginje državljanov EU, vplivanje na evropske politike in nacionalne politike v povezavi z duševnim zdravjem ter uvajanje skupnostne skrbi na področju duševnega zdravja v EU.