Nahajate se tukaj

Na današnji dan obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini

Leta 1947 je bila namreč prav na današnji dan uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je Sloveniji (takrat še v okviru Jugoslavije) vrnila velik del Primorske.

Današnji praznik obeležujemo vse od leta 2005, ko je tedanja vlada Janeza Janše in koalicija v Državnem zboru sploh kot prva prepoznala, kako pomembno za slovenski narod je, da Primorska dobi svoj praznik in je sprejela novelo zakona o praznikih in dela prostih dneh. Tako za izbiro datuma kot za poimenovanje praznika je bilo takrat v strokovnih zgodovinskih krogih veliko soglasje.

Spominski dan si Primorska zasluži predvsem zaradi svoje ljubezni do domovine, zvestobe slovenstvu, ohranjanju narodne identitete ne glede na prepreke in ovire, pa  tudi zaradi svojega boja proti fašizmu. Danes tako simbolno obeležujemo tudi kleni primorski duh, ki je stal in obstal, ki se ni vdal ter je zmagal tudi v tistih trenutkih, ko je bilo najtežje.

Ob današnjem dnevu, ki je torej pomemben ne samo za Primorce in Primorke, temveč za vse Slovenke in Slovence, iskreno čestitam!