Nahajate se tukaj

Ob Dnevu državnosti opozorila na pomanjkanje vrednot in razdeljenost med Slovenci

Pred cerkvijo Svetega Duha v Celju je ob Dnevu državnosti potekala maša za domovino. Vodil jo je tamkajšnji župnik mag. Srečko Hren, slavnostni govornik dogodka pa je bil dr. Milan Zver.

Hren je v pridigi govoril o pomenu ljubezni do domovine, ki je "le ena in edina in je dana vsakomur. Zato naj vsi tisti, ki so bili izvoljeni, da vodijo državo, podredijo svoje osebne interese v korist skupnih, kajti le tako bo domovina lahko povezala ljudi pri ključnih odločitvah, kjer je složnost najpomembnejša," je povedal Hren.

Po maši je zbrane pozdravil predsednik mestnega odbora SDS Janko Požežnik. Izpostavil je  pomen osamosvojitve Slovenije, ko je bila "državotvornost dosežena predvsem zaradi enotnosti med ljudmi, ki so bili za domovino pripravljeni veliko žrtvovati. Danes vse prevečkrat te enotnosti ni več," je poudaril Požežnik.

Zver je spomnil na dogodke pred dvema desetletjema, ko je Slovenija uresničila svoje tisočletne sanje. Spomnil je na nekatere mejnike v slovenski kulturni dediščini, na primer Brižinske spomenike, ki so izpričevali nenehno težnjo Slovencev po svoji lastni kulturni identiteti. In ravno to hotenje, ki ni nikoli izumrlo, je skupaj s še drugimi potrebnimi zgodovinskimi okoliščinami prineslo slovensko državnost.

Pred dvajsetimi leti je Slovenija pokazala trdno in enotno voljo, da doseže svojo samostojnost tudi z bojem.  Ob prazničnem spominjanju na veličastno obdobje osamosvojitve Slovenije, pa danes z zaskrbljenostjo zaznavamo veliko razklanost v narodu. "Vedno manj se poudarjajo in cenijo vrednote, sedanji oblastniki pa zaradi osebnih koristi za sebe ali svoje bližnje pozabljajo na svoje poslanstvo – skrb za javni interes, ki ga kot izvoljeni predstavniki ljudstva imajo", je še menil Zver.

GOVOR MILANA ZVERA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

Maša za domovino ob dnevu državnosti
Maša za domovino ob dnevu državnosti