Nahajate se tukaj

Poslančev dnevnik: Srečno in veliko uspeha vsem maturantkam in maturantom!

Drage maturantke, dragi maturanti,

tokratni Poslančev dnevnik namenjam vsem, ki boste v letošnjem šolskem letu opravljali takoimenovani zrelostni izpit, torej maturo, pa najsi gre za poklicno ali splošno. Kar 7.180 kandidatov vas je prijavljenih k splošni maturi, k poklicni pa 10.623, skupno torej 17.803 kandidatov in kandidatk. Gre za kar veliko število vseh, ki ste zaradi koronavirusne epidemije letošnje šolsko leto ponovno preživeli nekoliko drugače, kot ste ga bili morda vajeni še preden se je pandemija koronavirusa pričela.

Vem, da ste tudi v letošnjem šolskem letu skupaj z učitelji veliko časa preživeli na vizualnih konferencah, da ste v šolskem procesu mnogo znanja pridobivali tudi na podlagi individualnega učenja, tudi določenih tem morda ni bilo mogoče obdelati dovolj celovito in poglobljeno in da je morda šolsko leto tudi zato bilo nekoliko težje kot sicer. Toda tudi pripravljalci in odločevalci v povezavi z maturo se zavedajo, da je učinkovitost pedagoškega procesa na daljavo nekoliko slabša od pouka v šolah, da je lahko problematična tudi morebitna slabša dostopnost do IKT pri nekaterih dijakih, da je v nekaterih primerih lahko težji dostop dijakov do literature in virov, zaradi česar bodo posebnosti letošnjega šolskega leta upoštevali tudi pri pripravi izpitov in pri samih ocenjevanjih. Toda vse le ni tako slabo.

Matura je že več kot 25 let v Sloveniji zelo podrobno in dobro organizirana in tako bo tudi letos, čeprav je bilo v aprilu mogoče zaslediti kar nekaj poročanj medijev o tem, da so pri izvedbi mature nejasnosti, da bodo morda nekatera ocenjevanja celo prestavljena. Prav zato moram na žalost ost bodice nekoliko usmeriti v medije, saj so s takšnim delnim, nepopolnim ali pa celo poročanjem, ki je temeljilo na neuradnih podatkih, med maturante vnašali nemir. Namreč, kdor je spremljal  sporočila ministrstva za izobraževanje, je lahko bil seznanjen s tem, da bodo vsi postopki, navodila in časovnica izvedbe splošne in poklicne mature potekali tako, kot je bilo določeno in predstavljeno decembra lani.  Prav zato se mi je zdela tudi pomembna nedavna izjava direktorja Državnega izpitnega centra dr. Darka Zupanca, ki je zatrdil, da so v šolah, v maturitetnih organih in na Državnem izpitnem centru tudi letos - v covid razmerah - na maturo pripravljeni in da moramo "vsi skupaj zagotoviti šolam pedagoški mir in pustiti maturantom, da se čimbolj v miru lahko pripravijo tudi oni."

Odločevalci so tudi že podrobneje pojasnili protokole opravljanja mature v primerih okužbe s koronavirusom v razredu med izvedbo mature, higienski ukrepi za izvedbo v šolah so še okrepljeni, v strategijo cepljenja pa je bila na predlog šolske stroke dodana možnost cepljenja. Skratka, urejeno je vse, da bo v aktualnih epidemioloških razmerah matura potekala varno in zdravo za vse.
Z izkušnjami in znanji bivšega ministra za šolstvo in šport verjamem, da kljub vsem izzivom študijskega leta in epidemiološkim razmeram prilagojeni maturi, uspehi pri maturantih in maturantkah ne bodo izostali in da bomo tudi v letošnjem letu lahko ponosni na znanje naših mladostnikov.

Srečno in veliko uspeha vsem!