Nahajate se tukaj

Reševanje problema migracij naj temelji na načelu solidarnosti

"Za tisoče, ki so s prečkanjem Sredozemlja iskali boljše življenje v Evropski uniji, je že prepozno, a če ukrepamo "danes", lahko rešimo še mnoge", je ob robu razprave o migrantih danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal vodja slovenske delegacije v ELS, dr. Milan Zver (SDS/ELS).

"Migracija ni italijanski, grški ali slovenski problem, migracija je evropski problem. Z njim se mora spopasti Evropska unija kot celota. Skupen nastop v okviru okrepljenega Frontexa je nujen ukrep, ni pa zadosten. Okrepiti moramo tudi druge skupne evropske organe, kot so EASO, Europol in Eurojust, da bodo postali bolj učinkoviti in nemudoma poiskati nove prijeme. Reševanje tega problema mora temeljiti na načelu solidarnosti do držav, ki jih migracija najbolj prizadene", je izpostavil poslanec.

Dr. Zver je poudaril, da je ena izmed ključnih rešitev težave z migranti učinkovit boj proti trgovcem z ljudmi in proti mreži tihotapcev z migranti.

"Uporabiti moramo vsa sredstva, da jih zaustavimo, vključno z vojaško-pomorskimi akcijami v sodelovanju med Evropsko unijo in Združenimi narodi v bližini severno-afriških obal, od koder tihotapci vozijo nesrečne migrante", je zaključil dr. Zver.