Nahajate se tukaj

Slovenska demokratska mladina iz Dolenjske v Evropskem parlamentu

Deset občinskih odborov Slovenske demokratske mladine (SDM) iz Dolenjske je skupaj obiskalo Evropski parlament v Bruslju, kjer jih je sprejel dr. Milan Zver.

Obiskovalcem je na kratko predstavil delovanje evropskih inštitucij in podrobneje razložil, kako je organizirano delo Evropskega parlamenta. Primerjal je področja kulture in izobraževanja ter kmetijstva, ki se jim najbolj posveča.

Opisal je razliko med t.i. trdimi politikami EU (na primer kmetijstvo) in t.i. mehkimi poltikami EU (na primer kultura in izobraževanje). Zakonodaja s področja kmetijstva je namreč za države članice zavezujoča, zakonodaja s področja kulture in izobraževanja pa članicam daje le neobvezujoče usmeritve.

Zver je mladim iz Dolenjske predstavil tudi razlike med delovanjem slovenskega nacionalnega parlamenta in Evropskega parlamenta (EP). V EP namreč ni trajne koalicije in opozicije, ampak se včasih pri glasovanju združijo nekatere politične skupine, drugič pa druge. Predvsem pa se kompromise o zakonodaji išče že dolgo pred glasovanjem v parlamentu.

Poslanec je omeni še trenutno najbolj aktualne teme v parlamentu. Med njimi je ustanovitev posebnega odbora, ki bo pripravljal večletni finančni program za čas po letu 2013. V tem odboru bo Zver zastopal interese Slovenije, Slovaške in Češke. Govoril pa je tudi o razpletanju zgodbe z 18 novimi poslanci, ki prihajajo v EP, med katerimi bo tudi Zofija Mazej Kukovič iz Slovenije.