Nahajate se tukaj

Vseživljenjsko učenje pomembno tudi za to, da ustvarimo dostopno in cvetočo Evropo

Dragi mladi, 

naslednji teden bo v Bruslju potekal teden vseživljenjskega učenja, ki ga organizira organizacija Lifelong Learning Platform. Počaščen sem, da sem lahko gostitelj celotnega dogodka, na katerem bo glavni poudarek o pomenu investiranja v znanje in izobraževanje.

Izobraževanje ne pozna starosti. Nikoli nismo ne premladi in niti ne prestari za nova znanja, to pa pomeni, da vseživljenjsko učenje vključuje nas vse in je tudi vitalnega pomena za Evropo, ki se sooča s številnimi izzivi, nekaterimi najtežjimi od druge svetovne vojne dalje. Ruska agresija na Ukrajino je namreč čez noč spremenila svet. Ekonomska in energetska kriza, pandemija koronavirusa, hitre tehnološke spremembe, digitalizacija, zeleni prehod, drastično spreminjajo naš dosedanji način življenja. Demografski trendi nakazujejo kasnejšo upokojitveno dobo in daljšo življenjsko dobo. Ker narašča potreba po kakovostnem vseživljenjskem učenju in izobraževanju, bo le-to terjalo dodatne finančne in človeške vire. V tem pogledu me skrbi, da so mnoge države v odzivu na pretekle in sedanjo krizo drastično zmanjšale proračunska sredstva za izobraževanje, kulturo, raziskave in razvoj. Še posebej kritično pa je javno financiranje vseživljenjskega učenja za odrasle.

Tempo razvoja tehnoloških znanosti in digitalizacije nam žal že diktirajo vzhodnoazijske države, ki se zavedajo pomena vseživljenjskega učenja. Evropa pri tem ostaja zadaj. Napredek z drugimi državami na tem področju lovimo v okviru Erasmus+ programa, kjer smo prav glede vseživljenjskega učenja uspeli povečati sredstva, prav tako pa smo v program vključili mobilnost za odrasle. Vključenost starejših je namreč ključna za vse evropske družbe in tudi za kakovost življenja.

Sam ocenjujem, da je vseživljenjsko učenje pomembno tudi za to, da ustvarimo dostopno in cvetočo Evropo. Ob tem moramo vzpostaviti sisteme izobraževanja in usposabljanja, ki so sposobni zagotoviti znanje, spretnosti in kompetence, potrebne za reševanje vseh raznolikih izzivov našega časa. Da bomo dosegli uspešno ekonomsko, digitalno in zeleno transformacijo je potreben skupen trud in spoštovanje drug drugega ter raznolikosti med nami. 

Resnično verjamem, da lahko vseživljenjsko učenje pomembno pomaga oblikovati bolj prijazno in napredno družbo. Če se zdi, da je naš svet danes bolj razdeljen kot kdaj koli prej, in če sodobno življenje s seboj prinaša veliko izzivov, potem je vseživljenjsko učenje zagotovo ena izmed poti, ki zbližuje in kjer lahko ponovno odkrijemo občutek smisla in naše vrednote.