Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Upam, da se bo slovenska vlada streznila in pripravila ustrezno protiteroristično zakonodajo"

"Vzpostavitev Schengna ni samo državljanska pravica, ampak tudi imperativ gospodarstva," je za TOP TV dejal vodja ELS.

V rednem pogovoru je dr. Milan Zver uvodoma govoril o trdnosti Evropske unije, evroskepticizmu in bližajočemu se referendumu v Veliki Britaniji o izstopu iz EU. Po njegovem je evroskepticizem čedalje večji. "Prisoten je med političnimi elitami, marsikdo pa je za svoje politične apetite in koristi pripravljen izdati Evropsko unijo in načela, na katerih temelji," je bil jasen. Ponovno je poudaril, da verjame, da se bodo Britanci na bližajočem referendumu odločili racionalno. "Brexit bi bolj škodil Veliki Britaniji kot EU. Če pa bi se še druge države odločile za izhod, pa bi to bila velika zmaga za Vladimirja Putina ter seveda velika škoda za Unijo in posledično tudi za Slovenijo," je povedal.

Pozdravil je krepitev pristojnosti in moči Frontexa ter Europola. Po njegovem je aretacija slovenskega terorista v Italiji slaba za slovenski ugled. "Še lani je vlada trdila, da imamo ustrezno zakonodajo, pa vseeno nismo mogli pridržati enega od teroristov oz. tujih bojevnikov. Veliko držav je sprejelo ustrezno zakonodajo proti terorizmu, Slovenija pa očitno tega ne razume kot prioriteto. Upam, da se bo slovenska vlada vendarle streznila in popravila zakonodajo kot jo je že predlagala opozicijska SDS," je pozval.

O shemi za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU je dr. Zver dejal, da je korektna in omogoča, da se porazdelijo migranti med države članice EU. "Solidarnostni mehanizem ni slab za majhne in šibke države, ki so lahko točka vstopa za migrante," je povedal in dodal: "Tiste države, ki pa ne želijo sprejeti migrantov na svoje ozemlje, bi morale za vsakega plačati četrt milijona evrov." 

Spregovoril je tudi o ponovni vzpostavitvi Schengna. "Do konca leta naj bi vzpostavili močno zunanjo mejo, kar bo garancija, da se lahko prosto gibljemo znotraj Evropske unije in da ne bo več notranjega nadzora. To ni samo državljanska pravica, ampak tudi imperativ gospodarstva," je poudaril. "Gospodarstvo bi utrpelo ogromno škodo, če bi ponovno uvedli nadzor na notranjih mejah. S tem bi postalo manj konkurenčno v svetovnem merilu, dolgoročno pa bi Evropa nazadovala. Schengen je izjemnega pomena, ne samo z vidika državljanskih pravic, ampak tudi z vidika gospodarstva," je bil jasen.

Ob koncu pogovora se je dotaknil programa Erasmus+. "Program spremljam kot stalni poročevalec v Evropskem parlamentu. Je eden izmed najbolj uspešnih projektov EU. Kar 15 milijard evrov bo vloženih v različne oblike mobilnosti, izobraževanja, sodelovanja med študenti, dijaki, šolami in učitelji. Računamo, da bo več kot tri milijone mladih vključenih v programe mobilnosti," je med drugim še povedal dr. Milan Zver.