Nahajate se tukaj

Dr. Zver je podpisal pobudo za zavrnitev dublinske uredbe ter s tem izrazil nasprotovanje migrantskim kvotam

Vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki, dr. Milan Zver se je v pogovoru za TOP TV z novinarjem pogovarjal o aktualnih temah v Evropi in Sloveniji ter o tedenskih razpravah v Strasbourgu.

Pogovor sta začela s pobudo zahteve o zavrnitvi mandata evropskemu parlamentu za pogajanja z evropskim svetom glede dublinske uredbe, katere pobudnik in podpisnik je dr. Zver.

»Poslanci, zlasti iz držav višegrajske skupine, ter Hrvaške in Slovenije, nasprotujemo temu, da bi uzakonili stalni obvezni mehanizem preselitve migrantov. Pomisleke imamo tudi do visokih kazni za tiste države, ki ne bi želele sprejeti določene kvote migrantov«, je o uvedbi obveznih migrantskih kvot povedal dr. Zver, ki je prepričan, da bi bila najprej potrebna široka razprava v parlamentu ter šele nato pogajanja med inštitucijami v Evropski uniji.

»Znano je, da si večina političnih skupin želi uzakoniti obvezne kvote, nekateri pa smo proti in imamo pravico povedati svoje mnenje« je dr. Zve jasno izrazil svoje mnenje in pojasnil razloge za zavrnitev dublinske uredbe.

Z novinarjem sta se ob tem dotaknila incidenta, ki se je ta teden odvil v slovenskem parlamentu, ko se je predsednik vlade vmešal v odločitev višjega sodišča.

»Dogodek, ki se je zgodil v Sloveniji je odmeval tudi v evropskem parlamentu. Evropski poslanci ne morejo razumeti, kako je mogoče, da predsednik države lahko prepreči delo, ki ga je policija korektno po predpisih opravila«, je dr. Zver komentiral neustavno vmešavanje parlamenta v delo izvršilne in sodne oblasti.

Plenarno zasedanje v Strasbourgu je bilo ta teden namenjeno tudi ugotavljanju stanja vladavine prava, predvsem na Malti in na Poljskem. Razprava je potekala v luči nedavnega krutega umora malteške novinarke, ki je odkrivala korupcijo in kriminal v političnih vrhovih.  Dr. Zver je opozoril , da so bili storjeni nekateri nerodni preiskovalni koraki, ki jih je uvedla leva malteška vlada pri preiskavi tega dogodka.  V svojem prispevku v razpravi pa je še posebej izpostavil, da je stanje vladavine prava zaskrbljujoče tudi v ostalih evropskih državah, ter poudaril, da Slovenija ni nikakršna izjema. Na slabo stanje vladavine prava v Sloveniji kažejo nedavne grožnje s smrtjo predsedniku preiskovalne komisije in poslancu SDS, dr. Anžetu Logarju, novinarju Jožetu Možini ter predsedniku največje opozicijske stranke. Gre za primere, ki do sedaj še niso doživeli ustrezne obravnave.

»Pri nekaterih ključnih vprašanjih bo morala biti ničelna toleranca. Če je preveliko odstopanje od tega, je seveda je to slabo ne samo za pravo, za varnost državljanov temveč tudi za evropsko demokracijo kot tako«, je zaključil dr. Zver.

Dr. Zver je ob koncu komentiral še ustavno obtožbo, ki jo je proti predsedniku vlade vložila opozicija. Premier Miro Cerar je s posegom v odločitev sodišča v primeru sirskega migranta močno razburil tako politično javnost kot ostale državljane.

V zaključku sta omenila še dobitnika letošnje filmske nagrade LUX, ki jo je prejel film Švedsko-norveško-danska koprodukcije Nečista kri. Pomembno sporočilo nagrajenega filma o strpnosti do etičnih manjšin kaže na naraščajoči trend filmske industrije, ki se čedalje bolj loteva resnih in perečih tem, s katerimi se srečuje sodobna Evropa. Dr. Zver opaža, da se tudi filmski ustvarjalci lotevajo tem s pomembno politično esenco.