Nahajate se tukaj

Evropska unija na razpotju

Dr. Milan Zver poroča iz septembrskega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer se je med drugim še bolj jasno pokazalo, da se bomo v bližnji prihodnosti Evropejke in Evropejci morali odločiti, kateri model skupnostnega bivanja bomo izbrali.

Nekateri evropski poslanci so bolj naklonjeni ideji o večji povezanosti, močnejšem skupnem nadzoru nad financami in ohranitvi solidarnosti med državami članicami; drugi se zavzemajo za manj povezanosti, za manj solidarnosti in več svobode za vsako posamezno državo članico.

Dolžniška kriza v Evroobmočju pa vpliva tudi na sprejemanje evropskega proračuna za naslednje leto. Nemčija, Velika Britanija, Francija, Italija in še štiri države članice se zavzemajo za to, da bi se evropski proračun močno zmanjšal.

Sicer pa so se evropski poslanci zavzeli za večje pristojnosti evropske agencije Frontex, ki usklajuje dejavnosti držav članic na zunanjih mejah EU, med drugim naj bi za večjo varnost meja skrbele skupne evropske mejne patrulje. Razpravljali pa so tudi o zaščiti okolja pri črpanju nafte in plina v globokih vodah, o celovitosti in preglednosti energetskega trga ter o večanju podpore podjetnicam, ki vodijo majhna in srednje velika podjetja.