Nahajate se tukaj

Preusmeritev slovenske zunanje politike opažena tudi v Uniji

Mednarodni dogodki

Evropski poslanec, dr. Milan Zver, je v prvi  ponovoletni oddaji Aktualno na Novi24tv komentiral najpomembnejše  mednarodne dogodke leta 2017.

Z novinarjem Aleksandrom Rantom sta se najprej dotaknila januarske inavguracije novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zmaga predsedniškega kandidata Donalda Trumpa zagotovo pomeni svojevrstno inovacijo iz večih zornih kotov. »Uporaba modernih družbenih omrežjih v predvolilni kampanji, je močno zamajala pomen in vlogo klasičnih dominantnih medijev, ki so  vselej krojili volilne rezultate tudi v ZDA«, je dogodek komentiral dr. Zver, ki je prepričan, da bo novi predsednik okrepil ameriško gospodarstvo, vojsko, diplomacijo ter presenetil s kakšnim atraktivnim vesoljskim programom. Medtem, ko trgovinski sporazum EU – ZDA ni uspel, pa je dr. Zver opozoril na dva uspešna trgovinska sporazuma, ki ju je Evropa sklenila  s Kanado in Japonsko.

Leto 2017 so zaznamovala tudi pogajanja o izstopu Združenega kraljestva z Evropske unije. Ceno tako imenovanega Brexita pa bomo plačali vsi.  »Dosežen etapni dogovor z Združenim kraljestvom je izjemno pomemben, ki zavezuje obe strani. Ostaja pa še nekaj odprtih vprašanj, povezanih predvsem z dvoletnim prehodnim obdobjem. Vprašanje ostaja, kaj konkretno pomeni obdobje od dneva ločitve do dneva sklenitve pogodbe novega partnerstva. Ali bo to obdobje zaznamovano s pripravo na novo partnerstvo ali bo poudarek na uveljavljenju ločitvenega dogovora«, je o nedavnem dogajanje glede Brexita dejal evropski poslanec ter obenem poudaril, da morajo pogajanja potekati čimbolj transparentno, s čimer bo med ljudmi čim manj negotovosti.

Migrantska problematika po dveh letih in pol še vedno odmeva v EU in soseščini. Poslanec je problematiziral trajne in obvezne migrantske kvote, ki delijo politiko EU.

Pri zaustavitvi migrantskega toka  je imela pomembno vlogo tudi Makedonija, ki pa je trenutno v popolnem političnem kaosu. Dr. Zver je prepričan, da trenutna leva vlada v Makedoniji ne bi uspešno zaustavila morebitnih novih migrantskih valov, zato obstaja realna nevarnost za ponovno odprtje balkanske poti.

V nadaljevanju sta se dotaknila tudi ukrajinske krize, energetske odvisnosti Unije od Rusije, problematičnih ravnanj Putinovega režima, padca vzhodnega partnerstva, in potrebe po večjem evropskem vlaganju v obrambo in varnost.

Glede Katalonije je dr. Zver opozoril, da se takšni veliki nacionalni projekti ne morejo izvesti z manjšinsko podporo, spontano oziroma amatersko. Bil je tudi kritičen do evropske varnostne in zunanje politike. Predvsem pogreša bolj proaktivno vlogo Unije pri reševanju izraelsko-palestinskega konflikta

»Unija temelji na raznolikosti in te raznolikosti se moramo zavedati. Tisti,  ki bi želeli ukiniti nacionalne države in ustvariti same skupne politike, delajo EU največ škode. Vedno bo treba iskati ravnovesje med Unijo kot skupnostjo državljanov ter Unijo kot zavezništvo držav članic«, je o prihodnosti EU še povedal evropski poslanec. »Želel bi si, da bi bili bolj združeni na področju  obrambne in varnostne politike. Varnost je najvišja vrednota ta hip. Boj proti terorizmu ter boj proti nezakonitim migracijam sta problema, ki ta hip najbolj bremenita evropske državljane in si na tem področju tudi želijo več Evrope«.

Za konec sta se z novinarjem lotila še slovenske zunanje politike. Medtem, ko je leta 2008 Slovenija blestela na evropskem političnem zemljevidu kot enakovreden politični partner, smo kasneje to verodostojnost izgubili, je menil Zver. Sedanja preusmeritev slovenske zunanje politike na vzhod in jugo-vzhod,  je močno opažena tudi v Evropski uniji.

Vljudno vabljeni k ogledu celotnega intervjuja.