Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Birokratska moč Bruslja se veča

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Kdo vam laže na Nova24TV, v kateri se je z voditeljem Borisom Tomašičem pogovarjal o nedavnih odločitvah, sprejetih v Bruslju, o energetski neodvisnosti, o delovanju Evropske unije, o medijski svobodi in stanju medijev v Evropi in Sloveniji, o delovanju iranskega režima, vohunski aferi v Sloveniji, korupcijski aferi v Evropskem parlamentu in tudi aktualni politični situaciji v Sloveniji.

Uvodoma je evropski poslanec dr. Milan Zver povedal, da Bruselj postaja vse pomembnejši in pravi center odločanja, tudi kar se tiče vsakdanjega življenja v državah članicah. "Paket "Pripravljeni za 55" je sveženj ukrepov, ki bo močno vplival na vsakdanje življenje državljank in državljanov, ne samo pozitivno, ampak tudi negativno. Ta paket po moji oceni preveč posega v gospodarstvo in socialo in ni naravnan samo na okoljske teme," je povedal dr. Zver. Dodal je, da v tem paketu, na primer piše, da je kmetijstvo v Evropi premočno kmetijstvo, da imamo preveč glav govedi, čeprav to ne drži. Spomnil je, da je v času sprejemanja skupne kmetijske politike Evropa imela milijardo glav živine in enako velja tudi sedaj. "Zaradi okoljskih vzgibov skušajo zmanjšati kmetijsko proizvodnjo, kar bi lahko vplivalo na cene prehrambene industrije, pa tudi na lakoto," je opozoril evropski poslanec. Drugi del, ki je v paketu problematičen, in ki ga dr. Zver izpostavlja, je avtomobilska industrija, na kateri tudi temelji dobršen del gospodarstva. "Zadnji sklep, ki ga je sprejel Evropski parlament, da po letu 2035 ne bi smeli več voziti z motorji z notranjim izgorevanjem, se pravi bencinom in dizlom, bi lahko močno vplival tudi na Slovenijo," je poudaril dr. Zver in dodal, da je glasoval proti, ker ima ta ukrep "močan ekonomski učinek." "Izgubili bi lahko na milijone delovnih mest v EU v avtomobilski industriji, to pa pomeni tudi napad na socialno stabilnost. Ne vem, kakšni so motivi tistih, ki so zasnovali te reforme. Naši konkurenti v svetu se nam dobesedno smejijo, ker sprejemamo takšne radikalne ukrepe," je ocenil evropski poslanec. Dodal je, da bomo nizko-ogljično družbo imeli, ko bodo vsi ključni dejavniki,  Kitajska, Indija, Brazilija, sodelovali pri tem. "Ekološka vprašanja nimajo mej, so generalna, splošna, globalna, planetarna, in tu bi morali vsi stopiti skupaj. Če bo Evropa sprejemala takšne enostranske ukrepe, pa bo to zanjo pomenilo hud gospodarski, socialni in politični udarec," je poudaril poslanec. Dr. Milan Zver je ob tem še ocenil, da je jedrska energija zaenkrat med najbolj varnimi, učinkovitimi in dobrimi viri zagotavljanja energije ter da bi bilo prav, da bi se tudi Slovenija tega zavedala. Ob tem je dodal, da se naklonjenost jedrski energiji v Evropi spreminja – iz nasprotovanja v odobravanje.

Evropski poslanec je tudi ocenil, da konkurenčnost Evrope pada iz leto v leto. "Socialist Timmermans ne posluša argumentov, pači se v parlamentu, ko govorijo poslanci in poslanke desne sredine, zadnji primer je bil gnusni odziv na avstrijsko poslanko Barbaro Thaler, ki je govorila mirno in tolerantno, ampak očitno ima Timmermans svojo platformo in dela na njej," je povedal poslanec. Izrazil je tudi obžalovanje, da desnosredinske sile niso izkoristile priložnosti v zadnjih dveh desetletjih, "tudi, ker je bil način kadriranj v evropske institucije tak, da so uradniki zelo levosučni." Ne vem, kako je to levici uspelo," je ob tem dodal.

Dr. Milan Zver je poudaril, da se birokratska moč Bruslja veča. "Vedno več je regulacij, skušajo regulirati celo medijski svet, saj se v tem trenutku pripravlja nov medijski akt na ravni EU", je povedal dr. Zver in dodal, da je v Sloveniji medijski prostor izrazito asimetričen ter da je situacija krepko drugačna kot drugod po EU. "Naš medijski prostor je manj pluralen kot v Zahodni Evropi, a tudi tam želijo narediti okoliščine, kjer bi bil človek maksimalno informiran. Če se to naredi s tem aktom, nimam nič proti temu, še posebej, če bo to pomenilo resnično pozitiven učinek. A ključno vprašanje je, kdo bo odločal, kaj je objektivno," je poudaril poslanec.

Izpostavil je tudi, da v Bruslju poteka razprava o oblikovanju takoimenovanega etičnega gremija, ki bi ga sestavljali predstavniki Evropske komisije, Parlamenta in še nekateri drugi, ki bi odločali, ali je bilo neko ravnanje storjeno na etični podlagi ali ne. "Tudi pri etičnem gremiju se sprašujemo, kdo so tisti, ki bodo odločali, katero ravnanje poslanca je etično in katero ne. Sam bom proti temu, ker se bo ta institucija zlorabljala in se mi oblikovanje nečesa takšnega že v osnovi zdi zgrešeno," je dejal poslanec. Ob tem je opozoril, da celotna leva ideologija temelji na regulaciji. "Levica želi imeti nadzor nad vsem, šolstvom, sodstvom, mediji…," je povedal poslanec in dodal, da so prav mediji bili tisti, ki so sprožili nastanek neodvisne javne sfere, pomembne za demokracijo. "Splošne javne debate, ki so jih sprožali mediji, so pripeljali demokracijo v Evropo in Ameriko. Ampak, če imamo pretirano regulacijo, svoboda medijev pada," je povedal poslanec in dodal, da  "poslanci lahko delamo študije in dajemo priporočila, svarila, ne moremo pa kot zakonodajalec ukazovati medijem, ker je v tem primeru konec z medijsko svobodo."

Prav zaradi priprave omenjenega medijskega akta, bodo v Evropi v tem letu bolj spremljali medije kot prej in tudi parlament se bo odzval s poročilom na to temo. "Predsednica odbora CULT bo pisala poročilo in sam bom tvorno sodeloval pri njem kot član odbora za kulturo," je povedal poslanec in dodal, da bo predstavil dogajanje na medijskem področju v Sloveniji, ki je "dokaj specifična in ne sme biti spregledana pri pripravi tega poročila." "Čeprav je evropska politika bolj levosučna, različni primeri kršitve medijske svobode v Sloveniji ne bodo ostali neopaženi v EU," je ocenil dr. Zver.

V nadaljevanju je evropski poslanec spregovoril tudi o tem, da ga je iranski režim označil za terorista in dal na črno listo, ker je pomagal iranskemu gibanju za svobodo. Dr. Zver je poudaril, da podpira program Prijateljev svobodnega Irana (FOFI), ker imajo program, v katerem se zavzemajo za svobodo, spoštovanje človekovih pravic, sekulirano državo. "To so točke, ki jih prozahodni politiki brez težav podpišemo," je povedal poslanec in dodal, da je omenjeno gibanje podprl tudi s tem, da jim je omogočil predstavitve v okviru Evropskega parlamenta, podpisal je tudi kakšno pismo podpore. "Odziv Evropskega parlamenta na te iranske sankcije je bil oster. Podprla me je predsednica Evropskega parlamenta, v Sloveniji pa se glede tega ni zganil nihče," je povedal evropski poslanec ni dodal, da ministrstvo za zunanje zadeve glede tega ni zahtevalo niti pojasnil iranskega veleposlanika.  "Slovenija bi morala pokazati, da skrbi za svojega državljana, še zlasti, če je v službi evropskih institucij," je poudaril poslanec. Ob tem je še dejal, da je omenjeno dogajanje tudi izraz tega, da je Iran več kot očitno močna regijska sila in ob tem spomnil na pranje iranskega denarja preko NLB.

Glede afere z dvema ruskima vohunoma, ki smo ji bili priča nedavno pri nas, je povedal, da ima Rusija močno agenturo po EU in svetu, Slovenija pa je pomembno krožišče informacij. "Toda to odkritje glede ruskih vohunov tudi nekoliko zaudarja. Zakaj je informacija o tem v medije prišla tako pozno? Je imel kdo interes, da se to objavi, da se morda sliši manj drugih problemov? Trdim, da so se odzvali celo nekateri, ki so deklarirano proruski politiki," je povedal poslanec. Poudaril je tudi, da je takoj po oblikovanju Golobove vlade, izrazil bojazen, da bo ta vlada prokremeljska. "Ob tej izjavi so me ostro napadli Ljudmila Novak in nekateri mediji, ki so mojo trditev označili za nesprejemljivo, a indici so, da se slovenska zunanja politika usmerja proti Rusiji," je povedal evropski poslanec. Dodal je, da formalno tega seveda ne bodo priznali, vršijo pa dejanja, ki to tezo potrjujejo. Ob tem je omenil nedavno pismo, ki ga je med drugim podpisal Kučan, in pa izjave predsednika vlade Roberta Goloba.  

Ko je bilo govora o situaciji v Sloveniji, je dr. Zver dejal, da je vprašanje, ali bo vlada ljub udobni koalicijski večini, ostala pod istim vodstvom do konca mandata. "Delajo precej napak in ljudje so se izjemno hitro začeli aktivno združevati proti tej vladi, kar je zame presenečenje," je povedal poslanec in dodal, da so se ljudje samoorganizirali brez politične stranke.

Na vprašanje o tem, kako se v EU obnese sedanji premier v primerjavi z nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janše, je dr. Zver dejal, da je bil Janez Janša karizmatičen premier, ki so ga v Evropi resno jemali. "Tudi, ko je spregovoril, je bila običajno tišina v dvorani. Povsod so ga cenili, korektno je predstavljal našo državo. Nekaj nerodnih izjav sedanjega predsednika  vlade Goloba pa zagotovo ne prispeva niti k ugledu države niti njega samega. Težko pa si je povrniti ugled, ko ga enkrat izgubiš," je povedal evropski poslanec. Spomnil je tudi, da smo predsedovanje Svetu EU prav pod vodstvom Janeza Janše dvakrat opravili z odliko.

Nazadnje sta voditelj in poslanec v pogovoru spregovorila še o nedavni korupcijski aferi, v katero je bila vpletena podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili. "Večina korupcijskih škandalov, tudi na evropski ravni, je povezana z levico. To pa ni problem korupcije Evropskega parlamenta, ampak problem korupcije v SD-ju oziroma na levici," je povedal poslanec. Dodal je, da je to, kar se je v konkretnem primeru dogajalo, nezaslišano. Je pa obenem tudi ocenil, da tega ni veliko in, da je korupcije verjetno več na uradniški strani. "Misliti, da so vsi poslanci ena skupina koruptivnih ljudi, je zagotovo napačno, čeprav bo v javnosti težko ubraniti tako oznako. Tudi s tem etičnim gremijem, ki sem ga prej omenil, tega zagotovo ne bomo dosegli," je povedal poslanec in zaključil, da je do omenjene afere lahko prišlo tudi zaradi tega, ker evropske institucije mnogim ne ustrezajo. "Mislim, da je bilo ta afera spodbujena tudi s strani drugih večjih akterjev, ki jim ne ustrezata enotnost in stabilnost Evrope," je še ocenil dr. Milan Zver.