Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Priče smo tektonskim premikom v geopolitičnem prostoru

Poslanke in poslanci na današnji seji Evropskega parlamenta obravnavajo letno poročilo o izvajanju skupne zunanje in varnostne politike. Poročilo je pripravil poslanec David McAllister. V razpravi o poročilu je sodeloval tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je sicer tudi član odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve.

Dr. Milan Zver je uvodoma čestital poslanskemu kolegu za odlično opravljeno delo. Po mnenju poslanca je hiter in dokaj enoten odziv EU na rusko vojno proti Ukrajini, dokaz, da smo se iz preteklih geostrateških napak nekaj naučili ter da je naša zunanjepolitična učinkovitost boljša. Sprva v EU sicer ni bilo veliko voditeljev, ki bi se bili pripravljeni konkretno izpostaviti v podporo Ukrajini. Spomnimo se poguma treh premierjev EU ob začetku vojne, ki so se na pobudo predsednika slovenske vlade Janeza Janše odpravili v oblegani Kijev izrazit podporo in vliti upanje za prihodnost ukrajinskega naroda. Spomnimo se tudi dokaj mlačnih odzivov nekaterih drugih voditeljev EU na ta obisk. Podobno je bilo tudi s humanitarno, politično in vojaško pomočjo Ukrajini, kjer je EU skozi vse leto zaostajala za ZDA. Kasneje se je tempo izboljšal, a vrzel, predvsem pri vojaški pomoči, ki jo Ukrajina najbolj potrebuje, ostaja velika. V ZDA se kažejo prvi znaki utrujenosti in naveličanosti nad vojno v Ukrajini, zato bo morala v prvi vrsti EU prevzeti odgovornost za svojo soseščino.

»Poročilo izraža, da je dokaj enoten odziv EU na rusko agresijo na Ukrajino dokaz, da smo se iz nekaterih preteklih napak nekaj tudi naučili ter da se naša zunanjepolitična pozicija izboljšuje,« je ob tem dejal evropski poslanec.

Na področju zunanje politike so za Evropsko unijo izjemno pomembna tudi dogajanja na Bližnjem Vzhodu. Tako smo na primer priče protestom v Iranu, kjer mlade Irančanke in Iranci dnevno tvegajo življenja za vrednote, ki so nam v Evropi samoumnevne, ob tem pa se nekateri zunanji ministri držav članic še naprej sestajajo z iranskimi veleposlaniki, podporniki tiranskega režima.

»Glede Irana sicer počasi izboljšujemo pristop,« je ocenil evropski poslanec dr. Milan Zver, ki še meni, da bi iranskemu ljudstvu v borbi za demokratično državo vendarle morali bolj odločno pomagati. Prav zato je tudi pohvalil predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, ki je včeraj s svojim nagovorom pred Evropskim Parlamentom v Strasbourgu pokazala velik pogum in srčno podporo zbranim iranskim protestnicam in protestnikom, ki tvegajo življenja samo zato, ker se borijo za demokracijo in svobodo.

Ruska vojaška agresija proti Ukrajini, odločna zunanja politika Kitajske in posledice pandemije covida-19 so povzročile tektonske premike v geopolitičnem okolju, zato bi bilo potrebno hitrejše izvajanje koncepta strateške avtonomije. » Priče smo tektonskim premikom v geopolitičnem prostoru, ki je postal razsrediščen. V danih razmerah se mora Unija postaviti zase, uveljaviti koncept strateške avtonomije in si povrniti ugled, ki ga je imela nekoč Evropa. Tega pa se ne da doseči le z t.i. mehko močjo,« je ocenil dr. Milan Zver, ki sicer podpira zamisel, da se “strateško unijo” zapiše med seznam ciljev SZVP v člen 21 PEU.